Home  /  Boli   /  Ce reprezintă tulburările neurodegenerative?

Ce reprezintă tulburările neurodegenerative?

Bolile neurodegenerative sunt caracterizate din punct de vedere clinic printr-un debut insidios şi progresie cronica. Anumite parţi din creier, maduva spinarii sau nervii periferici nu funcţionează şi sunt prezente disfuncţii regionale ale neuronilor care mor. Disfuncţia locală şi neurodegenerarea sunt asociate cu diferite condiţii medicale.

Sindroamele care prespun existenţa tulburarilor neurodegenerative pot să afecteze atât gândirea, capacitatea de miscare, rezistenţa, coordonarea, senzaţiile sau controlul autonom. Deseori pacienţii vor prezenta simptome şi semne care se referă la mai mult decat un singur sistem.

De aceea, în multe situaţii în care pacienţii au un declin funcţional este dificil să se diangosticheze bolile neurodegenerative. Diagnosticul, nu se poate stabili în urma unui simplu test deoarece bolile neurodegenerative sunt afecţiuni complicate.

Termenul de „neurodegenerativ” se referă la faptul că au loc pierderi de neuroni, fenomen specific bolii. Neuronii mor doar la sfârşitul unui stadiu în care a avut loc disfuncţia neuronală. Unele boli neurodegenerative sunt eterogene din punct de vedere etiologic. Manifestările disfuncţionale ale sistemului nervos uman sunt limitate.

În plus faţă de stabilirea sindromului care stă la baza declinului neurodegenerativ, aceste tulburări sunt clasificate în funcţie de perioada specifica de manifestare (copilărie, tinereţe, vârstă de mijloc sau bătrâneţe). Există, în general, diferenţe majore între tulburările neurodegenerative întalnite la copii şi cele întalnite la persoanele în vârstă.

Unele dintre bolile neurodegenerative similare din punct de vedere clinic sunt sub-clasificate în funcţie de vârsta de debut, în ciuda faptului că la nivel molecular există diferenţe importante. O altă clasificare face distincţia dintre bolile neurovegetative sporadice şi subtipurile mendeliane.

Cum se clasifică bolile neurodegenerative

Bolile neurodegenerative sunt clasificate în următoarele subtipuri:
– tulburări degenerative ale creierului
– tulburări degenerative ale nervilor
– tulburari de mielina.

1. Tulburările degenerative ale creierului cuprind pierderile de memorie, schimbările de personalitate, probleme cu circulatia sanguină, slăbiciune sau echilibru precar. Printre bolile neurodegenerative caracterizate de pierderea de memorie sau schimbări de personalitate se numară:
– Alzheimer,
– demenţa frontotemporală,
– demenţa cu corpi Lewy,
– bolile prionice.

În cazul urmatoarelor boli neurodegenerative poate fi afectată capacitatea de mişcare:
– boala Parkinson,
– boala Huntington,
– paralizia progresiva supranucleară,
– degenerescenţa Corticobasal,
– atrofia sistemică multiplă.

Printre bolile neurodegenerative care au simptom specific slabiciunea se enumera:
– scleroza laterala amiotrofica,
– miozitele,
– miopatiile degenerative.De asemenea, persoanele care suferă de atrofiază spinocerebelară au un echilibru precar.

  1. În tulburările neurodegenerative ale nervilor pot fi întâlnite probleme ale senzaţiilor sau controlul autonom. Afecţiunile nervilor periferici includ neuropatia diabetica, alte neuropatii metabolice, neuropatii endocrine sihipotensiune ortostatica.
  2. Tulburarile neurodegenerative ale mielinei includ scleroza multiplasi boala charcot-marie-tooth.