Home  /  Boli   /  Ce reacţii adverse poate avea vaccinul antigripal

Ce reacţii adverse poate avea vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal poate cauza reacţii adverse, dar cu toate acestea numarul persoanelor cu asemenea simtome este destul de mic. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinul antigripal este sigur şi în general bine tolerat. El nu poate transmite gripa şi nici o altă boală. Virusurile aflate în compoziţia vaccinurilor sunt inactive şi nu se pot înmulţi astfel încât să cauzeze gripa.

În urma cercetărilor clinice, după administrarea vaccinului antigripal, au fost observate următoarele reacşii adverse frecvente (5-10% din persoanele vaccinate): durere de cap,transpiraţii, dureri musculare (mialgii), dureri articulare (artralgii), febră, stare generală de rău, frisoane, oboseală.

Vaccinul antigripal poate determina urmatoarele reacţii adverse locale: roseaţă, tumefiere, durere, tendinţa de invineţire, nodul sau zona dură la locul injectării. Aceste reacţii pot apărea cel mai frecvent, până la 40% dintre cei vaccinaţi, dar simptomele sunt banale şi dispar de obicei în maxim două zile, fară tratament. Dacă nu se întamplă acest lucru, adresaţi-vă medicului, potrivit adevărul.ro.

În cazuri foarte rare, pot apărea reacţii alergice grave sau afectări ale sistemului nervos central. Reacţiile alergice la vaccinare reprezintă urgenţe medicale, deoarece poate apărea starea de şoc, însoţită uneori de tumefiere în zona gatului şi capului, inclusiv la nivelul feţei, buzelor, limbii, gâtului (edem angioneurotic). Trebuie ştiut că acestea apar în cazuri extrem de rare.

Pentru a evita apariţia unor reacţii adverse severe, vaccinul antigripal este contraindicat pentru
persoanele care sunt alergice la proteina din ou, copiilor mai mici de 6 luni, persoanelor alergice la oricare dintre componentele vaccinului (mai frecvent la thimerosal).

Este important de reţinut faptul că în cazul febrei acute sau a unei infecţii respiratorii, se va amâna vaccinarea până la insănătoşire.