Home  /  Boli   /  Cauzele şi factorii de risc ai deficienţei de fier la copii

Cauzele şi factorii de risc ai deficienţei de fier la copii

Deficienţa de fier este cea mai întâlnită carenţă nutriţională în rândul copiilor. La adulţi, cauzele deficienţei de fier sunt sarcina şi menstruaţiile în cazul femeilor şi sângerarea gastrointestinală la bărbaţi. Când vine vorba de copii, însă, cauza principală a carenţei de fier din organism se datorează de cele mai multe ori alimentaţiei. În primul an de adolescenţă, datorită creşterii rapide, organismul are nevoie de mai mult fier, iar dacă dieta nu îl furnizează, putem avea de a face cu o anemie.

Consumul exagerat de lapte de vacă la copii mici (0-24 luni) este cea mai întâlnită cauză a deficienţei de fier, deoarece fierul conţinut de laptele de vacă este mult mai puţin absorbit în organism decât laptele de sân, putând cauza chiar şi sângerări la nivelul intestinelor. De aceea, alăptatul până la doi ani sau utilizarea exclusivă a formulelor de lapte praf imbogăţite cu fier sunt cele mai simple şi eficiente soluţii pentru evitarea deficienţei de fier.

O altă cauză posibilă a carenţei de fier este malabsorbţia acestuia, mai ales în cazul celor cu boala celiacă (intoleranţa la alimente care conţin gluten – grâu, secară, ovăz, orz, kamut şi spelta) sau care prezintă colonii de H. pylori în tractul digestiv. Absorţia fierului este o problemă şi în cazul vegetarienilor, întrucât legumele şi fructele bogate în fitaţi pot reduce capacitatea organismului de a stoca fierul.

Categoriile de sugari şi copii care prezintă risc crescut de anemie feriprivă:

  • bebeluşii născuţi prematur – cu mai mult de trei săptămâni înainte de termen – sau cu o greutate mică la naştere;
  • bebeluşii care beau lapte de vacă înainte de vârsta de un an;
  • bebeluşii alăptaţi care nu încep diversificareacu alimente bogate în fier după vârsta de şase luni;
  • bebeluşii care beau lapte formula neimbogăţită cu fier;
  • copiii de unu – cinci ani care beau mai mult de 700ml lapte de vacă, capră sau soia pe zi;
  • copiii cu anumite probleme de sănătate cum ar fi dietele restricitve sau infecţiile cronice;
  • adolescentele la menstruaţie

Simptomele deficienţei de fier la copii

Cantitatea mică de fier din organismul copilului poate avea un impact negativ asupra funcţionării sale corecte. Însă, majoritatea simptomelor deficienţei de fier nu apar decât odată cu instalarea anemiei, şi includ: oboseală şi slăbiciune, dureri de cap, faţă palidă, unghii casante, apetit scăzut, dificultăţi de respiraţie (dispnea), iritabilitate, inflamarea limbii, scaune închise la culoare, dificultăţi în menţinerea temperaturii corpului, risc crescut de a contacta infecţii, ritm cardiac neregulat, probleme de comportament.

 

 

Call Now Button