Cauzele insuficienţei cardiace
Cea mai întâlnită cauză de insuficienţă cardiacă o reprezintă boala cardiacă ischemică, manifestată în principal prin infarctul miocardic, care produce moartea unei parţi a muschiului inimii ducând la scăderea funcţiei de pompă.
Hipertensiune arterială netratată duce în timp la îngroşarea muschiului cardiac şi apoi la mărirea inimii şi scăderea fracţiei de ejecţie.
Afecţiunile valvulare
Afecţiunile valvulare (stenoza sau insuficienţa aortică, stenoza sau insuficienta mitrală) în formele lor severe şi prelungite, duc la suprasolicitarea şi mărirea inimii.
Defecte cardiace congenitale
Defectele cardiace congenitale (cele din naştere) pot cauza insuficienţă cardiacă dacă sunt necorectate sau corectate insuficient în copilărie.
Ateromatoza coronariană
Ateromatoza coronariană sau, mai pe inţelesul tuturor, îngustarea arterelor coronare prin depuneri de colesterol, este principala cauză de infarct miocardic şi inclusiv insuficienţa cardiacă.
Insuficienţa cardiacă idiopatică
Este o insuficienţă cardiacă ale caror cauze nu sunt pe deplin cunoscute, dar de cele mai multe ori apare în urma unor miocardite virale (inflamaţia muşchiului inimii).
Hipertensiunea arterială
Dacă hipertensiunea arterială nu este tratată duce la insuficienţa cardiacă.
Diabetul zaharat
Diabetul zaharat este un factor declanşator pentru boala cardiacă ischemică şi nu numai.
Colesterolul şi trigliceridele mari în sânge
Colesterolul şi trigliceridele marite pot duce în timp la creşterea riscul de infarct miocardic
Obezitatea
Creşte activitatea neurovegetativă simpatică (creşte producţia de adrenalină) care la rândul ei creşte tensiune arterială, nivelul glicemiei şi al colesterolului şi trigliceridelor în sânge.
Înaintarea în vârstă
Odata cu înaintarea în vârstă apare mai frecvent hipertensiune arterială, cardiopatia ischemică şi în plus apar modificări structurale ale muşchiului inimii care ţin de îmbătrânire.
Aritmiile
Aritmiile atât cele ventriculare cât şi cele supraventriculare, atunci când sunt frecvente sau cu ritm rapid, pot duce în timp la slăbirea muşchiului inimii şi la insuficienţa cardiacă.
Fumatul şi consumul de alcool în exces
Fumatul şi consumul de alcool distruge muschiul cardiac producând de asemenea insuficienţă cardiacă.