Home  /  Boli   /  Cauzele îmbătrânirii precoce

Cauzele îmbătrânirii precoce

Depresia este rezultatul unor cumuli de factori care adunaţi ajung să ofere o stare de spirit ce macină starea sufletească şi în acelaşi timp lasă urme vizibile şi pe chip. Cei care sunt mai tot timpul trişti şi suferă de depresie arată mai bătrâni decât sunt în realitate, conform datelor unui studiu recent al cercetătorilor.

Depresia

Depresia accelerează procesul de îmbătrânire la nivelul celulelor, atrag atenţia specialiştii.

Studiul expertilor a analizat lungimea telomerilor, parametru care măsoară lungimea celulelor, la persoane care au suferit de depresie şi la cele care nu au avut această problemă.

Astfel, s-a constatat că la persoanele depresive, lungimea telomerilor era mai mică decât în cazul celor sănătoşi. Experţii spun că acest lucru arată că depresia accelerează cu câtiva ani procesul de îmbătrânire.

Greutatea, fumatul şi consumul de alcool

Cercetătorii au corelat datele şi cu alţi factori care contribuie la procesul de îmbătranire, cum ar fi fumatul, greutatea şi consumul de alcool în mod excesiv.

Oamenii de ştiinţă au arătat că între depresie şi dimensiunea telomerilor ar putea exista o asociere, nu o relaţie cauză-efect sşi ar putea fi vorba de o vulnerabilitate genetică. Practic epuizarea psihologică resimţită de persoanele cu depresie are un impact nociv asupra uzurii corpului, lucru care are drept urmare accelerarea îmbătrânirii biologice.

Cercetările mai indică faptul că depresia creşte riscul bolilor care survin pe masura înaintării în vârstă: demenţa, cancerul şi diabetul de tip II.

Call Now Button