Care sunt simptomele problemelor neurologice?
Bolile neurologice sunt afecţiuni ale creierului, măduvei spinării şi nervilor din tot corpul. Împreună acestea controlează toate funcţiile corpului.
Manifestările neurologice sunt cauzate de sistemul nervos sau de ceea ce intervine asupra funcţiei normale a sistemului nervos. Sistemul nervos este format din două părţi:
O parte o reprezintă sistemul nervos central care include creierul şi măduva spinării, acţionând ca o staţie centrală de procesare.
A doua parte o reprezintă sistemul nervos periferic, care transmite informaţiile senzoriale între muşchi, ţesuturi şi nervi în întregul organism către creier. Atunci când aceste conexiuni sunt perturbate apar simptome neurologice.
Simptomele neurologice işi au deseori originea din sistemul nervos periferic şi includ senzaţie de arsură, amorţeală, inţepătură, slăbiciune musculară sau paralizie şi sensibilitate. Aceste simptome pot fi cauzate de un traumatism local, în cazul în care durerea este direct legată de un traumatism sau de o boală sistemică, care ar putea să afecteze întregul corp.
Durerea poate fi o expresie a unei condiţii mult mai complexe: senzaţia de durere ar putea fi resimţită într-o parte a corpului în care n-a avut loc un prejudiciu sau nu se manifestă local o boală. Acest tip de durere este cel mai dificil de diagnosticat şi tratat.
Simptomele neurologice pot fi declanşate de unul sau mai mulţi nervi. Unele sindroame, cum ar fi sindromul de tunel carpian apare atunci când un nerv este comprimat şi lipsit de fluxul de sânge corespunzător. Diabetul este o cauză frecventă a neuropatiilor periferice, în care nervii sunt lezaţi din cauza nivelurilor prea mari de zahăr.
Simptomele neurolgice pot fi caracteristice şi bolilor autoimune (lupus, sindorm GullainBarre) sau a virusurilor (HIV, Epstein-Barr) sau virusul varicelo-zosterian. Manifestările neurologice din cauza unor disfuncţii ale sistemului nervos autonom (parte a sistemului nervos periferic) pot intrerupe acţiunile involuntare cum ar fi respiraţia, înghiţirea, controlul vezicii urinare sau transpiraţia. Acestea pot fi însoţite de modificări ale tensiunii arteriale (ameţeli, vertij, pierderea conştiinţei). Se va solicita imediat asistenţă medicală de urgenţă, dacă manifestaţi aceste simptome, întrucât viaţa dumneavoastră s-ar putea afla în pericol.