Home  /  Boli   /  Cancerul de col uterin şi şansele de supravieţuire

Cancerul de col uterin şi şansele de supravieţuire

Cancerul de col uterin este o tumoare malignă ce se dezvoltă  în ţesuturile cervixului, datorită transformării celulelor anormale în celule canceroase. Acestea din urma trec prin epiteliu şi pătrund în ţesutul de bază a colului uterin. Tumoarea canceroasă se poate răspândi atât în ţesuturile din proximitate (vaginal, de pilda), cât şi în alte regiuni ale corpului.

Cancerul de col uterin se referă la tumora malignă care se dezvoltă în ţesuturile cervixului, pe fondul transformării celulelor anormale de la acest nivel în celule canceroase. Acestea din urmă trec prin epiteliu (celulele de suprafată) şi pătrund în ţesutul de baza al colulului uterin. Tumora canceroasă se poate răspândi atât în ţesuturile din proximitate (vaginal, de pildă), cât şi în alte regiuni ale corpului.

În funcţie de natura celulelor canceroase există două tipuri principale de cancer cervical. Primul şi cel mai întâlnit este carcinomul cu celule scuamoase şi apare în 80% din cazuri. Cel de-al  doilea este adenocarcinomul, iar în acest caz celule canceroase se situează adânc în colul uterin, făcând diagnosticul mult mai dificil.

Un lucru îmbucurator este că în ţara noastră au scăzut cazurile de deces prin carcinomul cu celule scuamoase. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre adenocarcinom, deoarece mortalitatea în acest caz se menţine la un nivel ridicat.

În funcţie de prognosticul cancerului cervical, rata supravieţuirii se modifică substanţial. Astfel sunt patru stadii în care boala poate fi depistată, iar în funcţie de acest moment se leagă şi şansele de supravieţuire.

Stadiul 1

Când se depistează prezenţa leziunilor precanceroase – există 99%-100% şanse de recuperare;

Când cancerul este limitat la cervix- sunt 80% şanse de recuperare;

Stadiul 2

Când cancerul a depaşit cervixul, dar nu a ajuns la planseul pelvin – sunt 60% şanse de recuparare;

Stadiul 3

Când cancerul a ajuns la planseul pelvin -sunt 22% şanse de recuperare;

Stadiul 4

Când cancerul a invadat vezica şi rectul – sunt 7% şanse de recuperare;

Rata medie de supravieţuire pentru toate stadiile cancerului de col uterin este de 57%.

Factorii de risc

Dezvoltarea cancerului de col uterin prezintă caţiva factori de risc specifici, cel mai important fiind infecţia cu Virusul Papiloma Uman. Acesta poate să infecteze celulele de la suprafaţă ţesutului cutanat, genital, anal, al cavităţii bucale sau al gatului. Virusul HPC poate fi transmis prin contactul direct al pielii cu o persoană infectată. Partenerii sexuali numeroşi, debutul precoce al vietii sexuale, fumatul,  prezenţa altor boli cu transmitere sexuală şi neglijarea efectuării periodice a ţestului Papanicolau, reprezintă alte cauze care pot declanşa cancerul de col uterin.

Un aspect foarte important de reţinut este că, dintre toate tipurile de cancer, cel de col uterin se numară printre formele cel mai uşor de prevenit.

Profilaxia primară în prevenţia cancerului cervical este imunizarea cu vaccinul anti-HPV, o masură încă insuficient adoptată la scară largă în tara noastră. În prezent, calendarul naţional de imunizări conţine vaccinarea opţională împotriva infecţiei cu HPV pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, prin înaintarea cererilor parinţilor către medicul de familie. Direcţia de Sănătate Publica este obligată să asigure numarul dozelor de vaccin solicitate.

Profilaxia secundară constă în efectuarea screeningului Papanicolau conform recomandărilor medicului şi tratarea leziunilor precanceroase, care asigură şanse maxime de recuperare odată depistate la timp.