Calităţile fructelor de smochin
Mărturiile despre smochin, venite din cele mai îndepărtate timpuri, ne întreptăţesc să credem că acest copac a fost domesticit şi cultivat de om cu mult înaintea grâului şi al legumelor, răspândindu-se în zonele în care creşte şi astăzi odată cu migraţia oamenilor.
Smochinele conţin 84% apă, maximum 18% glucide şi, în rest, proteine, celuloză, acizi, vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina C, latex, enzime, minerale etc. Fructele au beta-caroten, flavonoide şi enzima ficina. Aceste fructe se pot consuma coapte şi proaspete sau uscate ori în compot de fructe.
Iată câteva din cele mai importante beneficii ale smochinelor asupra organismului:
◦Previn cancerul – riscul de cancer scade datorită conţinutului crescut de antioxidanţi;
◦Reglează tensiunea arterială – datorită conţinutului de potasiu;
◦Îmbunătăţesc digestia – sunt o sursă de fibre, iar ficina combate constipaţia;
◦Întăresc sistemul osos – sunt o sursă importantă de calciu, iar potasiul conţinut împiedică eliminarea acestuia;
◦Protejează vederea – datorită vitaminei A, protejează ochii şi previn anumite degenerări oculare;
◦Scad nivelul colesterolului – datorită acizilor graşi omega 3 şi omega 6 care mobilizează grăsimile;
◦Alte beneficii interne – se recomandă pentru tratarea afecţiunilor precum amigdalite, bronşite, ciclu menstrual neregulat, cistite, gastrite, gingivite, astenii etc.;
◦Alte beneficii externe – diminuează petele de vitiligo, pot grăbi vindecarea diverselor inflamaţii ale pielii precum plăgile, bătăturile, negii etc.;
◦Beneficii cosmetice – vitaminele şi acizii graşi esenţiali fac ca smochinele să aibă proprietăţi antirid, de revitalizare, îngrijire, reparare. Pielea devine mai elastică şi catifelată. Compoziţia smochinelor face utilă folosirea lor şi ca demachiant sau exfoliant pentru ten.