Home  /  Boli   /  Boli periculoase ce le poţi contacta de la animalele de companie

Boli periculoase ce le poţi contacta de la animalele de companie

Cu toţii suntem iubitori de animale şi foarte mulţi dintre noi ţinem un căţelus sau o pisicuţă în casă. Problema este că, oricât de dragi ne sunt, trebuie să fim conştienţi că ne pot transmite anumite boli care nu sunt deloc prietenoase cu noi. Orice boală care se transmite de la animal la om se numeşte generic “zoonoză”, de care sunt răspunzătoare pisicile şi câinii sunt de natură diversă, şi pot fi contractate cu uşurinţă de către oamenii cu care animalele bolnave vin în contact.

Interesant este ca cele mai multe dintre bolile pe care câinii şi pisicile le pot transmite stăpânilor, pot fi contactate de animale chiar de la oameni, spun medicii veterinari.

Tenia

Tenia este un parazit ce se localizează în intestinul animalelor.  Prin fecale se elimina ouale teniei; acestea sunt consumate de purici şi paduchi, care sunt gazde intermediare. În corpul acestora se formează larva teniei. Animalele se pot contamina prin consumul acestor larve. „Tenia reprezintă un real pericol pentru  stăpâni. Este cel mai păcătos parazit intern. În cazul acesta tratamentul este greoi şi dificil de realizat.

Turbarea

Turbarea este cea mai gravă boală pe care câinii şi pisicile o pot transmite prin muşcătură, zgârieturi sau chiar salivaţie. Turbarea este o boală infecţioasă şi este incurabilă. Ea poate fi prevenită prin vaccinare antirabică şi prin administrarea serului antirabic după ce o persoană a fost deja muşcată sau zgâriată de un animal bolnav de turbare.

Leptospiroza

Leptospiroza este o boală infecţioasă acută care afectează întreg organismul. Leptospiroza se manifestă prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos şi cardiovascular. Perioada de incubaţie este de 2 şi 20 zile. Boala începe brusc cu frisoane, febră, cefalee puternică, dureri în articulaţii, insomnie şi slăbiciune generală. Boala afectează organele interne, este foarte greu tratabilă şi are o incidenţă foarte mare la puii de câini şi pisici.

Microsporidioză

Microsporidia este un protozoar ce formează spori, cu parazitism intracelular obligatoriu, despre care se ştie că infectează câinii şi pisicile. Este o ciupercă ce se transmite de la animale la om.

Râia

Râia  este o boală parazitară care  se transmite şi la om. Aceasta  se manifestă cu mâncărimi în anumite zone, căderea părului, stare de apatie, de disconfort şi de nervozitate, stare cauzată de mâncărime. Paraziţii sunt în număr de zeci de mii de indivizi la rădăcina unui fir de păr, iar netratată boala duce la pierderea părului şi naşterea unor eczeme sau ciuperci pe pielea animalului.