Boli de sânge – Trombangeita obliterantă
Trombangeita obliterantă, numită şi boala Buerger, se caracterizează prin ocluzia de cauză inflamatorie a arterelor distale ale extremităţilor, manifestată prin insuficienţă circulatorie a degetelor picioarelor sau mâinilor. Această afecţiune are o evoluţie episodică şi localizare segmentară, ce afectează arterele şi venele extremităţilor(mâinile şi picioarele).
Cauze
Cauza bolii este încă necunoscută. Este posibil ca unele persoane să aibă o predispoziție genetică spre a dezvolta această afecțiune. Boala este caracterizată de inflamarea arterelor și venelor de la brațe și picioare. Un flux de sânge redus indică faptul că țesuturile pielii din palme și labele picioarelor nu primesc nutrienții și oxigenul necesare. Acest lucru conduce la apariția simptomelor bolii Buerger.
Simptome
Simptome trombangeitei obliterantă includ: durere care poate apărea şi dispărea în picioare sau în brațe, inflamație a venelor de-a lungul suprafeţei pielii, degete de la mâini și degetele de la picioare devin palide ca atunci când sunt expuse la frig ( sindromul Raynaud ), răni deschise și dureroase la degetele de la mâini și picioare
Diagnosticare
Diagnosticarea trombangeitei obliterante se face cu ajutorul testului Allen. Acest test evidențiază obstrucția arterelor distale ale brațelor. Boala Buerger are simptome asemănătoare cu multe alte afecțiuni care cauzează aportul fluxului sangvin la nivelul membrelor, printre care: ateroscleroza, endocardita, fenomenul Raynoaud, tulburări de coagulare.
Prezenta diabetului zaharat exclude diagnosticul de trombangeita obliterantă.
Cei mai importanţi factori de risc
Factori asociaţi cu această boală sunt: vârsta (sunt afectate persoane cu vârsta între 20-40 de ani), predispoziţia genetică, fumatul (aproape 100% din cei afectați de această boală au fost sau sunt fumători. Menţionăm că această boală apare cu precadere la persoanele de sex masculin.
Tratament
Tratamentul urmărește oprirea evoluţiei bolii și ameliorarea fluxului sangvin în regiunea afectată. Este foarte important că bolnavul să oprească fumatul. Consumul chiar și de una-două țigări pe zi întreține boala. Întreruperea consumului de tutun este singura formă de terapie completă. Suprimarea fumatului fiind si cea mai importantă măsură pentru oprirea din evoluție a bolii.