Avertismentul cercetătorilor cu privire la generaţiile viitoare
Dezvoltarea tehnologiei are şi va avea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte modul în care se dezvoltă generaţiile actuale, dar mai ales cele viitoare.
Spre exemplu, odată cu emergenţa tehnologiei de touchscreen şi de taste de calculator, scrisul de mână a început să fie o activitate din ce în ce mai marginalizată, atât în utilizarea de zi cu zi, cât şi în şcoli.
Un studiu realizat recent, a evidentiat faptul ca unii copii din Marea Britanie se chinuie chiar şi să ţină stiloul şi creionul în mod corect. Practic, copiii care vin la şcoală sunt din ce în ce mai incapabili să ţină un creion în mână, deoarece nu au aptitudinile de bază pentru scris.
Explicaţia este cât se poate de logică, scrisul de mână foloseşte muşchii mâinii diferit faţă de tastat-ul sau ”swiping-ul” de pe smartphone.
Cert este faptul că, cercetătorii şi profesorii nu cad întru-totul de acord în ceea ce priveşte utilitatea învăţării scrisului cursiv de mână. Unii sunt de acord că este bun pentru creier, iar alţii îl consideră depăşit şi inutil. Oamenii de ştiinţă susţin faptul că scrisul de mână are un efect individual asupra dezvoltării fiecărui copil. Această aptitudine pare să dispară uşor uşor datorită modului în care au evoluat lucrurile.
Astfel, disgrafia motrică (lipsa aptitudinilor fine ale mâinii) este o problemă cât se poate de reală la partea extrem de tânără a populaţiei şi este ceva ce părinţii trebuie să ia în serios.