Avantajele bebeluşilor alăptaţi sunt indiscutabile
Astăzi, din ce în ce mai mulţi bebeluşi nu mai sunt alăptaţi din cauza unor probleme ale mamelor, care de cele mai multe ori pot fi evitate printr-o informare corectă.
Laptele matern este extrem de important pentru nou-născuţi, deoarece are multe imunoglobuline, iar bebeluşii alăptaţi au risc scăzut de expunere la alergii, spun specialiştii. Practic, laptele matern este ca un vaccin pe care îl administrăm bebeluşului încă din primele zile, iar micuţii au risc scăzut de alergii, astm sau bronşită. De asemenea, copilaşul alăptat se dezvoltă mult mai bine din punct de vedere emoţional şi intelectual deoarece în timpul alăptării există contactul direct dintre el şi mamă, precum şi o comunicare mai bună.
Alăptarea are avantaje şi pentru mamă, deoarece femeile care alăptează au un risc scăzut de depresie.
În ceea ce priveşte laptele praf, acesta nu se află printre primele opţiuni de alimentare a sugarilor. De asemenea, este un mit ideea că unele produse n-ar trebui consumate în timpul alăptării.
Specialişti precizează că fiecare mamă are lapte suficient pentru bebeluşul ei dacă ascultă sfaturile medicilor sau a specialiştilor în alăptare. Practic, succesul unei alăptări constă în ceea ce face mama în primele zile, astfel este important ca gravida să se informeze şi să asculte ce îi spune medicul şi să facă aşa cum sunt informate.
Dacă totuşi o femeie nu are lapte, atunci Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca bebeluşul să fie hrănit cu laptele de la mamă scos printr-un sistem de nutriţie. Varianta a treia este de a se alimenta copilul cu laptele de mamă donat şi abia a patra opţiune este laptele praf, laptele formulă.