Atenţie! Cartofii din comerţ pot fi toxici în anumite condiţii
Cartoful este un aliment de bază la români, iar acesta are calităţi destule pentru organism dacă este pregătit aşa cum trebuie. Valoarea nutritivă a cartofului este dată de hidrocarburi şi de proteine.
Proteinele din tuberculii cartofului se numără printre cele mai asimilabile proteine vegetale şi sunt recomandate persoanelor cu regim proteic. Datorită conţinutului bogat de elemente minerale, cartoful ajută la menţinerea unui bun echilibru al acidităţii în organism.
De asemenea, cercetările ştiinţifice recente au demonstrat că regimul bogat în cartofi are o influenţă benefică asupra ameliorării memoriei. După ce consumăm o porţie de cartofi, glucoza pe care o conţin aceştia se absoarbe în circa 15 minute, ducând instantaneu la întărirea funcţiilor memoriei.
Până să ajungă pe masa noastră, cartofii trebuie aleşi cu atenţie deoarece există semne care trădează cartofii toxici. Este vorba despre cartofii care sub coajă sunt verzi, nu galbeni.
Cartofii verzi nu numai ca sunt bogaţi în clorofilă, ci au un conţinut ridicat şi de solanină, substanţă dăunătoare organismului uman, care poate produce dureri de cap, ameţeli, greaţă şi vărsături ori deranj stomacal.