Home  /  Boli   /  Atenţie bărbaţi! Aflaţi ce legătură există între somn şi diabetul zaharat

Atenţie bărbaţi! Aflaţi ce legătură există între somn şi diabetul zaharat

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diabetul afectează peste 347 de milioane de persoane la nivel mondial. Din păcate, numărul persoanelor cu diabet este în creştere și se estimează că până în anul 2030 va ajunge la aproximativ 550 milioane.

De cele mai multe ori, diabetul este descoperit întâmplător, deoarece pacienţii nu conştientizează existenţa bolii timp îndelungat. Aceasta creşte riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral – 50% din persoanele cu diabet zaharat decedează ca urmare a bolilor cardiovasculare.

De asemenea, diabetul zaharat reprezintă una din principalele cauze de insuficienţă renală, aproximativ 10-20% din persoanele cu diabet decedând din această cauză.

În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, studiile de specialiate au scos în evidenţă nişte aspecte care pot contribui la prevenirea diabetului. Potrivit cercetătorilor, bărbaţii care dorm mai mult sau mai puţin decât media, se confruntă cu un risc sporit de apariţie a diabetului.

Statisticile ne arată că în ultimii 50 de ani, indivizii au raportat o scădere a perioadei de somn cu până la două ore. În aceeaşi perioadă, prevalenţa diabetului s-a dublat.

Potrivit unui studiu realizat recent pe 800 de indivizi sănătoşi, oamenii de ştiinţă au observat relaţii diferite în funcţie de gen între durata ciclului de somn şi metabolizarea glucozei. Faptul ca unii bărbaţi dormeau prea mult sau prea puţin a fost asociat cu o scădere a receptivităţii celulelor din organism la insulină, reducându-se absorbţia glucozei, ceea ce creşte riscul de dezvoltare a diabetului zaharat.

Practic, bărbaţii care dorm prea puţin sau prea mult au o abilitate redusă de a procesa zahărul, comparativ cu bărbaţii care dorm, în medie, şapte ore pe noapte.

În ceea ce le priveşte pe femei, la acestea nu s-a observat o astfel de asociere. Cele care au dormit mai mult sau mai puţin decât media, în schimb, s-au dovedit a fi mult mai receptive la insulină. Ba mai mult, acestea au prezentat o îmbunătăţire a funcţiei celulelor beta, celule din pancreas care produc insulina.