Anumite alimente pot declanşa migrenele
Migrenele sunt afecţiuni complexe, localizate de obicei într-o parte a capului şi de cele mai multe ori acompaniate de greaţă, sensibilitate la lumină şi zgomot. Simptomele migrenelor sunt adesea atât de insuportabile încât persoanele care suferă ajung la spital.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care suferă de migrene deţin un alt tip de bacterii în intestine care îi fac mult mai sensibili la anumite alimente, conform unor descoperiri ştiinţifice.
Practic, persoanele care au migrene au un nivel mai crescut al bacteriilor care sunt implicate în procesarea azotului, care de obicei se regăseşte în carnea procesată, legumele cu frunze, anumite vinuri si ciocolată. Ultimele descoperiri cresc posibilităţile ca migrenele să fie declanşate atunci când azotul din mâncare este descompus mult mai eficient, provocând dilatarea vaselor de sânge din creier şi scalp.
Când azotul din mâncare este descompus de bacteriile din gură şi intestine, acestea se transformă în oxid de azot atunci când ajung în fluxul sanguin. Oxidul de azot este o chimicală care dilată vasele de sânge şi îmbunătăţeşte fluxul sanguin.
Pe langă toate acestea, patru din cinci pacienţi cu boli cardiovasculare care au luat medicamente care conţin azot au declarat că durerile de cap sunt un efect secundar al acelui medicament.
Cercetătorii au studiat bacterii furnizate de 177 de probe orale şi aproximativ 2000 de probe de fecale de la pacienţi sănătoşi care au oferit informaţii despre frecvenţa durerilor de cap.
În ambele probe, au fost descoperite niveluri crescute de bacterii la persoanele care au declarat că au migrene frecvente.
Alimentaţia, stresul şi lipsa somnului pot fi de asemenea factori care provoacă migrenele. Hormonii sunt un alt factor, migrenele afectând de trei ori mai multe femei decât bărbaţi.