Home  /  Boli   /  Analize importante care trebuie făcute nou-născuţilor
a

Analize importante care trebuie făcute nou-născuţilor

Aducerea unui copil pe lume este cel mai sfânt şi mai frumos lucru pe acest pământ. Puritatea şi frumuseţea nou născuţilor ne dau speranţa şi bucuria unei lumi mai bune, mai frumoase, în care cu toţii să ne simţim iubiţi şi respectaţi. Bineinţeles că sănătatea acestor prunci este tot ceea ce contează imediat după naşterea lor. Astfel orice părinte trebuie să se îngrijească de acest lucru şi să facă un set de analize, care sunt extrem de importante pentru prevenirea unor boli ce pot să apară imediat după naştere sau mai târziu.

Există unele analize obligatorii la naştere, precum şi altele opţionale, care rămân la latitudinea parinţilor, în funcţie de recomandarea medicului care se ocupă de ei.

Rolul testelor şi analizelor la bebeluşi

Screening-ul neonatal este esenţial pentru sănătatea micuţului. După naştere, medicii apelează la tot felul de teste şi analize pentru a se asigura că bebeluşul nu a moştenit anumite boli genetice ce i-ar putea periclita sănătatea sau că nu suferă de boli frecvente la această vârstă, care necesită îngrijiri medicale imediate.

Multe dintre bolile care sunt depistate cu ajutorul analizelor sunt metabolice, numite şi „erori înnăscute ale metabolismului” şi sunt considerate periculoase, deoarece interferează cu capacitatea organismului de a procesa nutrienţii primiţi din alimentaţie şi cu producerea energiei în organism.

Alte boli care sunt depistate prin astfel de teste sunt cele genetice. Parinţii pot transmite bebeluşilor gene „bolnave” şi, odată cu ele, şi boli ereditare, fără ca ei să sufere de unele sau să ştie că sunt purtători ai unor astfel de gene. Afecţiunile genetice, alături de cele metabolice, împiedică dezvoltarea fizică sau mentală a nou-născutului într-o mulţime de feluri.

Cele mai multe analize făcute nou-născuţilor sunt minim invazive şi presupun recoltarea unei mostre de sânge şi analizarea ei în laborator. Prin testarea sângelui, medicii identifică o mulţime de boli, unele dintre ele foarte rare, care ameninţă sănătatea şi viaţa nou-născuţilor.

Cele mai frecvente teste şi analize făcute bebeluşilor 

Hipotiroidismul congenital

Este una dintre cele mai frecvente boli diagnosticate în urma testelor medicale la nou-născuţi. Tiroida acestora nu secretă suficienţi hormoni, ceea ce poate duce la retard mental şi probleme în dezvoltarea creierului. Dacă este depistată din timp, boala poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor, fără efecte secundare.

Fenilcetonuria

Fenilcetonuria este o boală genetică în care nou-născutului îi lipseşte din organism enzima fenilalaninhidroxilaza sau prezintă un nivel foarte scăzut al acesteia, ceea ce pune probleme în alimentaţie. Copilul care are fenilcetonurie poate suferi de retard mental, dacă boala nu este diagnosticată şi tratată.

Call Now Button