Home  /  Boli   /  Alimentele care ne protejează stomacul de boli

Alimentele care ne protejează stomacul de boli

Urbanizarea, stresul zilnic şi alimentaţia incorectă, sunt doar câteva din cauzele problemelor de stomac. Cele mai îtalnite probleme ale stomacului le reprezintă arsurile, care nu sunt deloc rare, deoarece statisticile ne arată ca aproximativ 20% din populaţia globului prezintă arsuri stomacale. Problema nu ar fi atât de gravă dacă această afecţiune nu ar evoulua în boli ale stomacului mult mai periculoase, ducând în timp la boli precum gastrita, ulcer, colon iritabil, esofagita de reflux sau chiar cancer.

Din acest motiv dieta joacă un rol foarte important în menţinerea sănătăţii aparatului digestiv. Aşadar unele alimente cresc refluxul gastroesofagian, dar totodată mesele copioase sau băuturile acidulate pot participa la provocarea arsurilor la stomac. Disconfortul gastric diferă de la pacient la pacient, astfel că pentru unii dintre aceştia durerile sunt discrete şi suportabile, dar pentru alţii sunt un adevarat chin.

Consumaţi legume verzi

Legumele verzi cum ar fi: salata verde, ardei, broccoli, stevie, urzici, spanac, leurida, macris, cimbru, pătrunjel, busuioc, mărar etc., conţin nutrienţi protectori pentru tubul digestiv şi o cantitate sporită de magneziu, un mineral ce calmează arsurile la stomac şi reduce aciditatea gastrică. Puteţi consuma salată la orice masă din zi, incluziv la micul dejun, cu condiţia să evitaţi legumele „interzise” în această patologie, acele legume acide: roşii, varză, ridichie, gulie, ceapă, praz. Nu folositi oţet la salate, puteţi acri cu zeamă de lămâie.

Mărul este ‘’doctorul casei’’

Marul, în deoasebi cel verde, deşi este un aliment uşor acid, prezintă însă proprietăţi excelente pentru sănătatea sistemului digestiv şi nu numai. Merele pot fi consumate la gustările din zi sau în salate cu morcovi, dovleac sau alte vegetale. Puteţi combina mărul cu fulgi de cereale integrale.

Bananele sunt ca un pansament pentru stomac

Bananele, pe lângă aproape toată gama de B-uri pe care le conţine, au un conţinut ridicat de magneziu, potasiu, conţinând şi grăsimi vegetale de bună calitate, dar şi fibre. O banană consumată dimineaţa la micul dejun cu un ceai cald amelioarează arsurile la stomac.

Consumaţi legume portocalii şi galbene

Aceste legume, consumate crude, conţin enzime care scad aciditatea gastrică şi reduc simptomele arsurilor la stomac. Mai mult decât atât, aceste legume conţin betacaroten, vitamine şi minerale care stimulează imunitatea, rezistenţa şi regenerarea mucoaselor digestive, fiind alimente recomandate în bolile de stomac. Puteţi consuma aşadar morcovi, rădăcinoase (ţelină, radăcină de păstârnac, rădăcină de pătrunjel, ardei, sfeclă roşie etc.)

Fructele uscate – uleioase

Migdalele sunt în topul fructelor oleaginoase, cunoscute încă din antichitate ca remediu pentru afecţiunile stomacului. Mai puteţi consuma nuci, mieji de seminţe, chiar şi seminţe de dovleac sau sâmburi de caise, mango, avocado etc. Condiţia de bază atunci când mâncaţi fructe oleaginoase este să nu le preparaţi termic, căci practic aţi consuma „ulei prăjit”.

Fructe şi legume care conţin pectină

Pectina joacă un rol esenţial în menţinerea pH-ului sucurilor digestive, ajutând la prevenirea şi ameliorarea arsurilor gastrice. Între aceste alimente enumerăm: morcovi, caise, cirese, pere, fasole verde sau uscată, piersici etc.

Ceaiurile naturale neîndulcite

Ceaiuri care au efect calmant asupra durerilor de stomac. Printre ceaiurile recomandate se numără: ceaiul de muşeţel, ceaiul de tei, ceaiul de sunătoare, ceaiul de pelin, ceai de urzică sau ceai de coada calului.