Alăptarea copilului are o importanţă majoră
Alăptarea trebuie să fie un proces simplu, plăcut, nu trebuie să doară, trebuie să fie un obicei relaxant atât pentru bebe cât şi pentru tine. Este important de ştiut că în timpul alăptării se crează o legătură puternică între mamă şi făt. Acest lucru este extrem de important pentru că ii dă sentimentul de protecţie şi siguranţă.
Grijile, anxietatea, stresul, constituie factori care inhibă lactaţia. În perioada de lauzie este indicat ca singura grijă a mamei să fie bebeluşul şi refacerea propriului organism. Trebuie alungate orice griji legate de serviciu, de treburile casnice, de aspectul fizic etc. Toate la timpul lor. Imediat după naştere este esenţial ca mama şi bebeluşul să fie sănătoşi şi să se simtă bine.
Important este ca bebeluşul să fie lăsat să sugă atât timp cât doreşte. În mod normal bebeluşul goleşte sânul în aproximativ 10-15 minute. Există chiar studii care arată că, în medie, bebeluşul işi procură în primele 10 minute de supt aproximativ 80% din necesarul de hrană, din care aproximativ 50% în primele 2 minute. Există şi bebeluşi care mănâncă foarte încet, de exemplu există bebeluşi care sug 30-60 de minute. Dacă bebeluşul mănâncă mai încet, este bine să fie lăsat să mănânce atât timp cât doreşte.
Pentru a alimenta copilul la sân nu este nevoie de biberoane, de sterilizarea acestora şi mai ales nu este nevoie de alte formule de lapte care ar costa suplimentar.Dacă bebeluşul este întrerupt înainte de a se fi săturat, cel mai probabil va solicita în scurt timp să fie pus din nou la sân, putând induce mamei teama ca nu are destul lapte, sau că laptele nu e destul de consistent. Trebuie atenţie însă, deoarece chiar şi bebeluşii care mănâncă foarte repede preferă adeseori să mai „molfaie” sânul şi după ce s-au săturat (sau după ce au golit sânul), doar pentru placerea senzaţiei. Dacă bebeluşului îi face placere această activitate nu trebuie întrerupt. În acest sens este esenţial să fie găsită o soluţie pentru ca alăptarea să nu fie dureroasă pentru mamă.
Pentru a alimenta copilul la sân nu este nevoie de biberoane, de sterilizarea acestora şi mai ales nu este nevoie de alte formule de lapte care ar costa suplimentar.