Home  /  Boli   /  Află de ce obsesia legată de igiena copiilor nu este tocmai indicată

Află de ce obsesia legată de igiena copiilor nu este tocmai indicată

Orice parinte işi doreşte tot ce este mai bine pentru copilaşul sau, astfel că îl protejează cum ştie el mai bine pentru a-l feri de boli şi accidente. Problema intervine atunci când se exagerează în ceea ce priveşte această protecţie, mai ales atunci când este vorba despre igienă.

Astfel, specialiştii îi sfătuiesc pe părinţi să lase deoparte şerveţelele antibacteriene şi dezinfectantul, oferindu-le celor mici libertatea de a descoperi fără teamă mediul înconjurător.

Aceştia ne atrag atenţia ca obsesia pentru igienă excesivă face ravagii în ceea ce priveşte sănătatea. Specialiştii susţin că războiul cu murdăria dă naştere bolilor cronice, neinfecţioase, care ne dau bătăi de cap în prezent. În locul bolilor infecţioase apar dereglări precum obezitatea, astmul, boala celiacă sau intoleranţa la gluten, alergiile şi bolile autoimune.

Tot specialiştii ne aduc la curent faptul că există dovezi potrivit cărora în ciuda faptului că unii microbi sunt responsabili pentru infecţii, alţii joacă un rol vital în păstrarea sănătăţii organismului, ajutând la digerarea alimentelor şi la dezvoltarea sistemului imunitar.

Un exemplu surprinzător, dat de specialişti este cel al alăptatului. Practic, un bebeluş care este alăptat natural, constant, va lua contact cu pielea care, din punct de vedere microbiologic, nu este tocmai curată. Nu este nevoie să sterilizezi tot (cum se întâmplă cu biberonul ) ce intră în contact cu gura copilului, desigur în limita bunului simţ.

Cu toate acestea, specialiştii nu încurajează abandonarea definitivă a igienei. Spălatul pe mâini este important – după ce mergi la toaletă, înainte de masă sau după ce interacţionezi cu cineva care este bolnav. Însă în restul timpului nu este esenţial, ba chiar poate dăuna sănătăţii.

Call Now Button