Home  /  Nutriţie   /  Află de ce nu este bine să bei apă după ce ai mâncat ceva picant

Află de ce nu este bine să bei apă după ce ai mâncat ceva picant

Multora dintre noi li s-a întâmplat măcar o singură dată sa consumam alimente neaşteptat de piperate, condimentate sau picante şi am simţit cum ‘’ne ia gura foc’’.

Capsaicina, compusul chimic care se află în alimentele iuţi, se leagă de receptorii de durere de pe limbă, care trimit, la rândul lor, semnale neuronale către creier, spunându-i că am mâncat ceva ce nu ar fi trebuit. Aceste semnale declanşează anumite reacţii, cum ar fi lacrimile sau eliminarea unui lichid din nas, precum şi un sentiment intens de căldură, iar toate acestea stimulează senzaţia de sete. Aceste răspunsuri au menirea să expulzeze capsaicina din organism.

Este recomandat să se “stingă” această stare de arsură cu lapte, deoarece capsaicina are o terminaţie lungă de hidrocarburi, ceea ce înseamnă că o astfel de moleculă non-polară se poate dizolva în alte substanţe non-polare.

Substanţele polare, una dintre ele fiind apa, nu sunt recomandate a se consuma în cazul în care am muşcat dintr-un ardei, fiindcă apa va răspândi capsaicina în gură, intensificând durerea. Pe când produsul lactat, care conţine molecule nepolare, va dizolva capsaicină, oferind ajutor.