Home  /  Boli   /  Află de ce este bine să mănânci cumpătat de sărbători

Află de ce este bine să mănânci cumpătat de sărbători

Cred că aproape fiecare dintre noi a exagerat măcar odată în ceea ce priveşte consumul bunătăţilor de sărbători, iar rezultatul nu a fost unul tocmai plăcut.

Specialiştii în nutriţie susţin că, motivul pentru care ne simţim „umflaţi”, într-un mod foarte neplăcut, când ingurgităm o masă voluminoasă este legat de mărimea stomacului.

Stomacul este elastic, putând să-şi mărească volumul cu aproximativ un litru faţă de cel obişnuit. Când volumul de mâncare înghiţit este foarte mare, stomacul se dilată pînă la limita sa maximă, apăsând asupra altor organe şi făcându-ne să simţim că ne plesneşte burta.

De asemenea, când mâncăm, în stomac şi intestin se acumulează gaze, provenite nu numai din mâncare şi băutură, ci şi din aerul care intră în stomac cu fiecare înghiţitură de mâncare. Băuturile carbogazoase contribuie şi ele la senzaţia de „umflare” prin gazul conţinut în ele, dioxidul de carbon.

Tot acest gaz prezent în stomac şi intestin creează senzaţia dezagreabilă de balonare.

O altă senzaţia neplăcută asociată cu mâncatul în exces sunt arsurile gastrice. Mucoasa stomacului secretă suc gastric, cu un conţinut mare de acid clorhidric,  care ajută la digestia hranei. Cu cât mâncăm mai mult, cu atât producţia de acid clorhidric din stomac e mai mare, iar conţinutul acid al stomacului poate urca înapoi prin esofag, creând senzaţia de arsură.

Senzaţia de saţietate nu se manifestă doar fizic. În mod normal, creierul transmite şi el un semnal chimic pentru a „spune” corpului să se oprească din mâncat. Semnalul chimic este reprezentat de un hormon numit leptină, care este secretat atunci când nivelul lipidelor (grăsimilor) în sânge atinge un anumit nivel şi care inhibă senzaţia de foame.

Pe deasupra, atunci când consumăm o masă ce conţine multe calorii, anumite celule din intestin secretă un hormon numit peptida tirozină-tirozină (PYY). Când PYY ajunge la creier, se leagă de un receptor specific, care conferă senzaţia de saţietate. Există şi alţi hormoni care acţionează în acelaşi sens, alcătuind astfel un mecanism biochimic complex care are rolul de a împiedica organismul să mănânce în exces.

Specialiştii avertizează însă că acest delicat mecanism hormonal poate fi dat peste cap de prezenţa atâtor mâncăruri delicioase, făcându-ne să mâncăm mult prea mult şi să suportăm consecinţele biologice neplăcute ale acestor excese.