Află cum poţi combate constipaţia
Mojdreanul numit și frasin de munte sau frasin negru este un arbore din familia oleaceelor, înalt până la 10–12 m, cu frunze compuse și flori albe dispuse în panicule terminale, dese. Crește în țările mediteraneene și în regiunile sudice ale României. Denumirea sa ştiinţifică este “Fraxinus ornus’’. Acesta înfloreşte primavara, în lunile aprilie şi mai. Îl putem întâlni în partea de sud a ţării noastre.
În scopul unor terapii medicinale nu se recoltează nici frunzele, nici florile şi nici coaja. Potrivit specialiştilor, valoare medicinală o are si sucul de mojdrean, care se obţine din scoarţa copacilor tineri. Sucul se poate obţine prin creştarea scoarţei copacilor şi se foloseşte ca şi medicament. Se usucă în condiţii naturale, fiind cunoscut sub numele de manna.
Sucul de mojdrean are un rol de purgativ
Specialiştii susţin că substanţele active importante conţinute de scoartă acestui arbore sunt: manita, polizaharide, rezina, raşina şi cumarina.
Sucul de mojdrean se utilizează pentru combaterea constipaţiilor, având rolul de purgativ uşor de administrat. Unii specialişti consideră că scoarţa acestui copac ar avea valori medicinale datorită fraxinei.
Această substanţă este o glicozidă cu proprietăţi diuretice ce stimuleaza eliminarea acidului uric. De asemenea, şi frunzele de mojdrean au calităţi medicinale, fiind folosite pentru tratarea unor afecţiuni ca guta şi reumatismul.