Home  /  Boli   /  Află cum au reuşit suedezii să reducă numărul fumătorilor la doar 5% din populaţie

Află cum au reuşit suedezii să reducă numărul fumătorilor la doar 5% din populaţie

Oricărui fumător îi place să se gândească la fumat ca la un viciu, o acţiune care îi conferă o aură de siguranţă de sine şi de persoană care gustă din plăcerile vieţii. Fumatul este de obicei văzut ca o slăbiciune inofensivă, tratată cu îngăduinţă, însă acest obicei face ravagii în organismul uman.

Un studiu recent a scos la iveală faptul că în Suedia numărul persoanelor care fumează este de doar 5% din populaţie. Acest lucru este cu adevărat remarcabil dacă stăm şi ne gândim că în alte ţări europene situaţia este îngrijorătoare. În Bulgaria, spre exemplu, 36% din populaţie fumează zilnic, iar Grecia şi Franţa sunt aproape, cu 35%, respectiv 33%. Mai departe sunt Spania (26%), Italia (24%) şi Germania (23%).

Pentru a renunţa la fumat, suedezii au adoptat o strategie de „reducere a riscurilor” şi au  înlocuit în mare măsură ţigările, cu un produs care furnizează consumatorilor atât nicotină, cât şi tutun, dar nu creşte şansele de deces din cauza fumatului. Acest produs se numeşte „snus” şi constă, practic, în pungi de tutun umed pe care utilizatorul le pune sub buza superioară.

Acest obicei datează de la începutul secolului al XVIII-lea până în timpul celui de-al doilea război mondial, când ţigările au devenit populare. Fumatul a atins punctul culminant în Suedia în 1980, ajungând la aproximativ 34% din populaţie.