Home  /  Boli   /  Află ce s-ar întâmpla cu creierul tău dacă ai înceta să mai vorbeşti

Află ce s-ar întâmpla cu creierul tău dacă ai înceta să mai vorbeşti

Încetarea deliberată a vorbirii este total diferită de bolile care afectează capacitatea noastră de a rosti cuvinte, cum ar fi disartria, disfonia sau afonia. Acestea sunt tulburări care pot fi atribuite leziunilor cerebrale sau defecțiunilor neurologice.

Deocamdată nu există studii sau cercetări care să arate clar ce se întâmplă în acest caz, însă sunt specialiști care spun că nu s-ar întâmpla mare lucru, însă s-ar putea să apară câteva probleme în ceea ce privește controlul vocal, dar dacă cineva nu își mai folosește corzile vocale atât de mult nu e ca și cum acestea s-ar atrofia.

În cazul în care nu mai reușești să utilizezi o funcție a corpului sau alegi să nu o mai faci, riști să experimentezi diminuarea zonelor din creier asociate cu funcția respectivă. De fapt, este vorba despre numărul de neuroni care sunt disponibili și dedicați pentru o anumită performanță sau pentru o sarcină specifică.

Practic, dacă încetezi să vorbești, numărul neuronilor care sunt activi sau ar putea fi activi se va diminua, iar aceștia vor fi cooptați pentru a face alte lucruri. Cel mai bun exemplu de reorganizare este întâlnit în cazul în care o persoană își pierde un deget. Automat reprezentările neuronale ale degetelor învecinate devin mai mari. Aceeași regulă se aplică și persoanelor care își pierd vederea. De aceea nevăzătorii tind să aibă o acuitate audio excelentă.