Home  /  Boli   /  Află ce descoperire au făcut cercetătorii despre shopping

Află ce descoperire au făcut cercetătorii despre shopping

Shopping-ul este o ocupație preferată pentru o bună parte dintre noi. Achiziționarea lucrurilor și accesoriilor ne produce o stare de euforie care ne ajută să combatem încordarea și ne face să uităm de problemele zilnice.

În urma unui studiu amplu, oamenii de ştiinţă au descoperit că  persoanele care merg mai des la cumpăraturi trăiesc mai mult. Aceştia au constatat că rata mortalităţii în rândul persoanelor în vârstă care merg la cumpărături o dată sau de mai multe ori pe săptămână este cu 27% mai scăzută decât în rândul celor cărora nu au acest obicei.

Există multe stereotipuri legate de shopping, însă efectele pozitive oferite de către acest obicei sunt incontestabile. Foarte interesant este faptul că efectul pozitiv al mersului la cumpăraturi este mai mare printre bărbaţi decât printre femei.

Statisticile au arătat că cei care făceau cumpărături mai des, deşi în mare parte fumau şi consumau alcool, aveau o stare psihică şi fizică mult mai bună. În plus, bărbaţii au simţit chiar mai mult decât femeile efectele acestei terapii.

Nevoia de a face cumpărături are şi o explicaţie medicală în unele cazuri. Specialiştii susţin că sistemul regulator, cunoscut în termeni medicali ca şi cortexul orbitofrontal, reglează felul în care o persoană procesează şi reacţionează la emoţii. În cazul cumpărătorilor compulsivi, cortexul orbitofrontal supraevaluează emoţional un obiect sau actul de a cheltui, transformandu-l într-o preocupare principală. Atunci când este afectat, în special din cauza unor leziuni cerebrale, acesta determină comportamente  compulsive.

Potrivit acestuia, ne folosim de cumpărături pentru a mitui, a recompensa, a ne petrece timpul, ca scuză pentru a iesi din casă, ca terapie, ca divertisment, ca formă de educare chiar. Cert este că toate acestea ne oferă o stare de bine care contribuie la o stare mai bună de sănătate.