Home  /  Boli   /  Află ce boli se pot transmite de la pisici la oameni

Află ce boli se pot transmite de la pisici la oameni

Pisicile sunt printre cele mai apreciate animale de companie. Statisticile susţin că România se află pe locul 12 la nivel mondial ca populaţie de pisici cu aproape 4 milioane. Pe locul întâi este şi aici SUA cu 74 de milioane, urmată de China, Rusia şi Brazilia, tari, totusi, mult mai mari ca a nostra. Ţara din Europa cu ce cea mai mare populaţie de pisici, peste 11 milioane, este Franţa.

Foarte frumoase şi extrem de jucăuşe, pisicile pot să aducă şi neplaceri stăpânilor lor, deoarece pot transmite oamenilor boli destul de periculoase. Iată câteva dintre acestea:

Boala zgârieturii de pisică

Această boală este cauzată de către bacteria Bartonella henselae, iar posibilele căi de transmitere sunt reprezentate de zgârieturi, înţepături, sau lingerea rănilor.

Boala se manifestă prin: febră, limfadenopatie, erupţii cutanate autolimitante, ce pot duce rar la complicaţii – endocardită, afecţiuni neurologice. Transmiterea la pisici se face prin intermediul fecalelor. Pisica, prin toaletare, ingeră bacteria, care duce la îmbolnăvire. De asemenea, se poate transmite şi prin intermediul căpuşelor. Este important de ştiut faptul că simptomatologia la pisici este rar întâlnită.

Diagnosticul la om se pune pe baza anamnezei , a semnelor clinice şi a testelor specifice pentru detectarea bacteriei, de la locul muşcăturii, zgârieturii.

Enterita cu Campylobacter

Transmiterea acestei boli la om se face prin contact direct cu pisicile ce prezintă scaune apoase, cauzate de această bacterie.

Animalul poate să prezinte diareea şi starea generală proastă, în timp ce la om apare gastroenterita, alterarea stării generale, cefalee, mialgii, artralgii.

Boala este autolimitantă, însă se pot face teste, din fecale, pentru detectarea bacteriei.

Clamidioza

Numele acestei boli vine de la bacteria care o produce, Chlamidofila felis. Aceasta se transmite prin contactul direct cu pisicile infectate. Atât omul cât şi animalul prezinta ca simptom – conjunctivita.

Stabilirea diagnosticului se face prin analiza secreţiei oculare sau prin test PCR, fiind necesar să se facă o diferenţiere de diagnostic după ce au fost analizate şi alte boli ce pot produce conjunctivita la pisici – herpesvirus, calicivirus, mycoplasma.

Toxoplasmoza

Afecţiunea este produsă de Toxoplasma gondii, felinele fiind gazde definitive. Transmiterea se face pe cale fecal- orală, prin ingestia paraziţilor eliminaţi prin fecalele pisicilor infectate.

Persoana infectată poate avea următoarele simptome: limfadenopatie, febră, cu evoluţie nefavorabilă la persoanele care au o imunitate scăzută. Manifestările cele mai grave pot fi observate la femeile însărcinate, cu infectarea fătului,  afectarea sistemului nervos central, infecţie sistemică sau avort.

Pentru a preveni avortul şi complicaţiile este indicată testarea pentru toxoplasmă, prin analize specifice de sânge, înainte de a rămâne însărcinată.