Află ce au descoperit cercetătorii despre coloana vertebrală
Creierul este centrul funcţiei aparatului locomotor, dar cât de inteligentă este coloana vertebrală. Conform unui nou studiu, este mult mai capabilă decât se credea.
Se ştia că circuitele din această parte a sistemului nervos, care se află de-a lungul coloanei, controlează lucrurile aparent simple, precum reflexul durerii la oameni şi alte funcţii locomotorii la animale, spun specialiştii.
Acum, un nou studiu al cercetătorilor de la Western University a arătat că aceasta este capabilă să proceseze şi să controleze şi funcţii mai complexe, precum poziţionarea mâinii în spaţiul exterior.
Acest studiu a arătat că cel puţin o funcţie importantă este realizată la nivelul coloanei vertebrale şi deschide o cu totul nou arie de cercetare cu privire la ce altceva mai poate face aceasta.
Un astfel de tip de control al mâinii necesită recepţii senzoriale de la mai multe articulaţii – în principal din cot şi din încheietură – şi se credea că acestea sunt procesate şi convertite în comenzi motorii de cortexul cerebral.
Folosind tehnologie robotică specializată, participanţii au fost instruiţi să îşi menţină mâna într-o anumită poziţie, iar apoi robotul o împingea de la poziţia ţintă prin flexarea şi extensia simultană a încheieturii şi cotului.
Cercetătorii au măsurat timpul care lua muşchilor să răspundă şi dacă aceste răspunsuri au ajutat la aducerea mâinii în poziţia iniţială.
Prin măsurarea întârzierii răspunsului, au putut determina dacă procesarea a avut loc în creier sau în coloana vertebrală.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste răspunsuri au loc atât de rapid incat singurul loc în care ar putea fi generate este chiar reţeaua de circuite din coloană.