Home  /  Boli   /  Află ce au descoperit cercetătorii despre apa de la robinet

Află ce au descoperit cercetătorii despre apa de la robinet

Au existat nenumărate dezbateri cu privire la apa de la robinet de-a lungul timpului. Oamenii de ştiinţă susţin că aceasta poate fi de-a dreptul periculoasă pentru sănătate dacă este consumată timp îndelungat. Cu toate că se folosesc metode de purificare, se pare că acestea pot face mai mult rău decât bine.

Experţii spun că în organismul nostru se găsesc percloraţi. Percloratul este un produs secundar folosit la fabricarea rachetelor şi a combustibilului, airbagurilor şi a focurilor de artificii. Această toxină se poate găsi şi în apa de la robinet şi în unele alimente.

Cercetătorii au constatat la scară largă expunerea oamenilor la percloraţi, precum şi o conexiune între nivelurile de perclorat şi nivelul hormonilor tiroidieni. Potrivit unui studiu recent, nou-născuţii cu niveluri ridicate ale hormonului de stimulare a tiroidei pot fi afectaţi de cantităţile mici de perclorat care se găsesc în apa de băut a mamei lor.

Specialiştii au descoperit că o cantitate mare de clor în apa de robinet poate dubla riscul apariţiei unor serioase defecte ale inimii şi creierului în timpul dezvoltării unui făt. Studiul efectuat pe un grup de 400.000 de copii thailandezi a descoperit că există un risc mai mare pentru bebeluşi de a se naşte cu malformaţii dacă mama a băut apă tratată cu clor.

Plumbul apare şi el în apa pe care o bem din cauza ţevilor folosite în instalaţiile pe care le avem în case sau în blocurile de locuinţe. Coroziunea acestora conduce la apariţia plumbului în apă, ceea ce poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii. Deşi în prezent s-a redus folosirea tevilor din plumb, majoritatea caselor şi blocurilor de locuinţe vechi includ în instalaţiile sanitare conducte sau subansamble din acest metal otrăvitor.

De asemenea, nici rugina nu lipseşte din apa care curge la robinete. Deşi nu este la fel de otrăvitoare precum plumbul, poate cauza probleme serioase de sănătate dacă este consumată în apa pe o perioadă lungă de timp.