Află ce afirmă cercetătorii despre alimentele care conţin gluten
Glutenul este o proteină regăsită natural în grâu, orz, secară, introdusă deseori şi în compoziţia produselor procesate. De altfel, glutenul este întrodus în numeroase alimente şi medicamente, nu doar în pâine sau biscuiţi. Cerealele, sosul de soia, băuturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, spre exemplu) conţin şi ele anumite cantităţi de gluten. Din acest motiv, a evita complet glutenul este dificil.
Un raport ştiinţific întocmit de către specialiştii de la Warwick University arată însă că există prea puţine dovezi care să susţină afirmaţia că dietele fără grâu sunt benefice pentru sănătate.
În realitate, dovezile ştiinţifice din spatele majorităţii dietelor fără grău sunt surprinzător de slabe. Specialiştii susţin că majoritatea acestor diete mai degrabă o să vă subţieze portofelul, decât să ofere beneficii pe termen lung pentru sănătate, pentru că vă încurajează să treceţi de la alimentele obişnuite, la alimente speciale destinate celor care chiar trebuie să evite glutenul. De altfel, produsele fără gluten pot conţine cantităţi mai mari de zaharuri, grăsimi saturate şi aditivi alimentari decât pâinea.
Faptul că multe persoane evită grâul şi alte cereale cu gluten, în necunoştinţă de cauză, îi privează de unele componente importante şi necesare în alimentaţia umană, precum fibrele alimentare, care se găsesc în cantitate mare mai ales în cereale integrale. Acestea previn bolile de inimă, diabetul, obezitatea şi chiar cancerul (precum cel intestinal).