Home  /  Boli   /  Afecţiuni ortopedice – Contractura Dupuytren

Afecţiuni ortopedice – Contractura Dupuytren

Contractura Dupuytren reprezintă o fibroză palmară care se dezvolta în timp. Această boală este caracterizată prin faptul că persoana în cauză nu mai poate îndoi degetele, acest lucru îngreunând activităţile zilnice. Sunt afectate de obicei degetul inelar şi degetul mic. În general această afecţiune evoluează lent, de-a lungul mai multor ani, însă au fost cazuri când boala se dezvoltă în câteva săptămâni sau luni. Boala este mai frecvent intalnita la populatia nordica, fiind rara la asiatici şi africani.

În urma studiilor specialiştii au demonstrat că există o asociere între diferiţi factori de mediu şi boala Dupuytren. Asocierea cu diabetul este evidentă statistic. Până la 80% dintre pacienţii cu istoric de peste 20 de ani de diabet, dezvoltă boala Dupuytren.  Studiile arată că microangiopatia diabetică conduce la ischemie şi implicit la îngroşarea fasciei palmare.

Semne și simptome

Această afecţiune se manifestă  prin prezenţa în palme a unor moduli de la care pornesc benzile fibroase, care retractă progresiv articulaţiile degetelor.

Acestei boli încă nu i s-a atribuit o cauză anume, dar unii cercetatori susţin ca este o boală autoimună. Boala apare câteodată și în contextul unor afecțiuni care cauzează contracturi și în alte părți ale corpului, precum labele picioarelor sau penis. Durata medie de evoluţie a bolii Dupuytren este de aproximativ 4-5 ani, după care leziunile se stabilizează. Aceasta boala se poate asocia cu alte fibromatoze, inclusiv boala Lederhose, boala Peyronie şi nodulii Garrod. Aspectele histopatologice ale acestor afecţiuni sunt similare bolii Dupuytren. Se sugerează că pacienţii cu aceste fibromatoze adiţionale prezintă mai multe recurenţe şi extensii după tratament chirurgical.

Posibili factori de risc

Printre factorii care pot influența apariția contracturii Dupuytren se numără vârsta, sexul (barbatii fiind mai predispuşi), dispoziţia genetică şi diabetul.

 Aflarea diagnosticului

Doctorii depistează boala prin examinarea mâinilor. Rareori, sunt necesare teste suplimentare. Elementele caracteristice ale bolii Dupuytren sunt nodulul, corzile şi contractura digitală de flexie.

Tipuri de tratament

Tehnicile chirurgicale pentru boala Dupuytren sunt de două feluri : fasciotomie închisă sau deschisă, fasciectomie palmară regională sau limitată.

Tratamentul nechirurgical

Extensia pasivă continua poate întinde structurile fibroase retractate. Tratamentul medicamentos cu 5-fluorouracil poate stopa formarea de ţesut fibros. Injecţiile locale cu steroizi, radioterapia, administrarea de vitamina E au fost în trecut folosite pentru tratarea bolii însă rezultatele nu sunt concludente. De asemenea, injectarea locală a colagenazei poate fi urmată de îmbunătăţirea extensiei degetelor.

Call Now Button