Aceste substanţe cresc considerabil riscul de cancer la colon
Din păcate, cancerul de colon rămâne în continuare una dintre maladiile cu şanse reduse de supravieţuire, mai ales din cauza diagnosticării târzii, fiind al treilea cel mai frecvent tip de cancer din America, spre exemplu, şi a doua cauză de mortalitate prin cancer atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Oamenii de ştiinţă ne avertizează că este extrem de important să se adopte un control riguros al cantităţii de hrană zilnică şi o conduită alimentară protectivă încă din anii tinereţii.
Foarte multe persoane, merg pe ideea greşită, cum că, numai la bătrâneţe trebuie să ne hrănim corect. Din păcate, situaţia este cu totul altfel, deoarece, prin abuzurile alimentare din timpul tinereţii şi al maturităţii este posibilă declanşarea cancerului, mai întâi la organele componente ale aparatului digestiv – esofag, stomac, intestine, rect. S-a constat ca 50% din cancerele de colon sunt legate de supraalimentaţie şi exces ponderal.
Specialiştii în domeniu susţin că un pericol actual este şi ingerarea, concomitent cu hrana, a unor substanţe cancerigene cum ar fi nitriţii proveniţi din nitraţii îngrăşămintelor chimice azotate. La nivelul stomacului, duodenului şi intestinului subţire, nitriţii se combină cu amine alimentare formând nitrozamine, compuşi foarte puternic cancerigeni.
De asemenea, efecte negative prezintă si unele pesticide folosite în agricultură (erbicide, fungicide, insecticide), preluate din exterior odată cu alimentele şi transformate enzimatic la nivelul stomacului în substanţe cancerigene, cu extindere în colon, stomac şi ficat.