Home  /  Boli   /  Aceste produse pot fi consumate după termenul de expirare, dar în anumite condiţii

Aceste produse pot fi consumate după termenul de expirare, dar în anumite condiţii

Consumul de alimente expirate poate însemna un real pericol pentru sănătate. Este adevărat că în zilele noastre produsele sunt conservate mult mai bine datorită noilor metode, care sunt de cele mai multe ori extrem de contestate, insă pe lângă acest fapt, faţă de deceniile anterioare, frigiderele au devenit disponibile pe scară foarte largă, iar acest aspect contribuie semnificativ la păstrarea alimentelor pentru o perioadă mai îndelungată.

Ştim cu toţii că pentru fiecare aliment avem la dispoziţie ştanţa cu data de expirare. Totuşi, în multe cazuri aceasta este doar orientativă. Multe produse pot fi consumate şi după ce aceasta trece.

Ouăle

Există anumite trucuri prin care iţi poţi da seama dacă un ou este bun sau nu. În general, ouăle pot fi mâncate până la 5 săptămâni după ce au fost cumpărate dacă au fost ţinute la rece în această perioadă. Mirosul este cel mai bun semn. Dacă aveţi ouă care au termenul de valabilitate expirat, spargeţi-le pe rând într-un vas şi mirosiţi-le. În cazul în care vi se pare suspect, nu vă rămâne decât să le aruncaţi la gunoi.

Laptele

În cele mai multe cazuri, laptele mai este bun de consum încă o săptămână după data de expirare, dacă recipientul nu a fost deschis. Evident dacă are un miros ciudat, trebuie aruncat. Pentru a mări perioada de consum, laptele trebuie depozitat în frigidet, nu pe uşa acestuia unde este expus la fluctuaţii de temperatură.

Brânza

Este important de ştiut că perioada de valabilitate în cazul brânzei depinde foarte mult de tipul acesteia. Aspectul este mult mai important decât orice dată înscrisă pe ambalaj. De cele mai multe ori, semnul clar că brânza nu mai este comestibilă o reprezintă apariţia mucegaiului. Chiar şi aşa, puteţi să curăţaţi partea cu mucegai şi să mâncaţi restul produsului. Nu este cazul sortimentelor care au această specificitate, cum este brie.

Brânzeturile tari rezistă mai mult decât cele moi. Oricum, nu trebuie să vă lăsaţi influenţaţi de miros, pentru că, în timp, acesta se intensifică, nefiind un semn că produsul este stricat. În schimb, gustul metalic este.

Carnea crudă

În cazul cărnii crude trebuie să respectaţi întocmai termenul de valabilitate. Peştele, carnea de pui nu rezistă în frigider mai mult de două zile. Dacă nu aveţi de gând să gătiţi imediat ce aţi venit de la magazin este indicat să puneţi carnea la congelator, unde rezistă chiar şi câteva luni.

Pâinea

Pâinea este un alt aliment al cărui aspect este un indiciu clar cu privire la starea de alterare. Cât timp nu vedeţi mucegai pe ea, poate fi consumată. În cazul în care o veţi ţine la frigider, va rezista mai mult, iar la congelator chiar şi câteva luni.

Iaurtul

Termenul de valabilitate pentru iaurt este de obicei scurt. Totuşi, depinde foarte mult dacă aţi deschis sau nu ambalajul. Dacă nu a fost deschis poate fi consumat chiar şi la două săptămâni după ce a trecut termenul de expirare. În caz contrar aveţi la dispoziţie 5-7 zile pentru a-l mânca. Mucegaiul este un semn clar de alterare.

Call Now Button