Home  /  Boli   /  Această afecţiune feminină cauzează infertilitate

Această afecţiune feminină cauzează infertilitate

Ciclurile menstruale prelungite, durerile pelvine, sângerările vaginale anormale sau dificultăţile la urinare sunt frecvent semnalate ginecologilor de către femei şi pot fi simptomele care anunţă prezenţa unui fibrom uterin, o tumoră benignă uşor de depistat la un control de rutină.

Fibromul poate fi depistat ecografic, dar chiar şi un consult ginecologic de rutină poate preciza localizarea acestuia şi dacă este vorba despre o tumoră voluminoasă sau nu. Prin palparea tumorii fie în peretele uterului, fie în afara acestuia, medicul poate depista tipul de fibrom, volumul acestuia şi poziţionarea.

Unul dintre cele mai neplăcute efecte este că, deşi vorbim despre o tumoră benignă, iar riscul de transformare în cancer este foarte mic, fibromul poate împiedica instalarea unei sarcini şi naşterea unui bebeluş sănătos.

Medicii specialişti susţin faptul că fibroamele care dezvoltă către cavitatea uterină afectează fertilitatea şi reduc şansele de implantare. Dacă sunt dezvoltate complet în cavitatea uterină, fibroamele pot juca rolul unui sterilet, scăzând astfel şansele de fixare a sarcinii.

Pentru a creşte şansele obţinerii unei sarcini în cazul pacientelor diagnosticate cu o astfel de tumoră, medicii pot recomanda mai multe tipuri de tratament în funcţie de mărimea şi poziţionarea fibroamelor uterine.

Astfel există varianta intervenţiei chirugicale de îndepartare a fibroamelor. Pe lângă îndepărtarea chirurgicală a acestora există şi opţiuni medicamentoase de tratament, precum şi montarea unor dispozitive intrauterine cu eliberare lentă de progesteron. De asemenea, există şi embolizarea uterină sau întreruperea vascularizaţiei către fibrom, însă această tehnică periclitează şansele obţinerii unei sarcini.

Call Now Button