Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit
Accidentul vascular cerebral apare atunci când fluxul sanguin este întrerupt brusc către o parte a creierului. Din cauza lipsei aportului de sânge, oxigenul şi glucoza nu mai pot fi transmise către creier, ceea ce duce la moartea celulelor cerebrale. Din fericire accidentul vascular cerebral poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Important este sa nu fim nepăsători, gândindu-ne că nouă nu ni se poate întâmpla.
Iată ce trebuie să avem în vedere pentru a preveni un eventual accident vascular cerebral:
Plimbaţi-vă zilnic sau mergeţi la sala de sport
Jumătate de oră de plimbare, în aer liber zilnic sau măcar la două zile, sunt suficiente pentru a ne feri de orice problemă de sănătate. Dacă însumăm cele 30 de minute zilnice, la finalul săptămânii vom avea doua ore de mişcare, iar acest lucru ne poate reduce riscul de atac cerebral cu aproape 40%, ne sugerează un studiu realizat pe 40.000 de femei.
Învaţă să te fereşti de depresie
Potrivit cercetărilor, depresia poate creşte şansele unui atac cerebral cu până la 30% deoarece persoana în cauză este mai tentată să aibă un stil de viaţă neglijent, fumează, este supraponderală şi nu face deloc mişcare. De asemenea, persoanele depresive nu merg la medic pentru controale de rutină, iar glicemia şi tensiunea arterială anormale şi netratatepot deteriora starea de sănătate.
Învaţă să dormi cât trebuie
Este foarte important să nu dormiţi mai puţin de 7 ore şi mai mult de 10 ore pe noapte. Specialiştii au demonstrat că persoanele care dorm mai mult de 10 ore pe noapte au cu 63% mai multe şanse de acccident vascular cerebral. Iar dacă obişnuieşti să sforăi în timpul somnului, e foarte probabil să dezvolţi sindromul metabolic, care este unul dintre factorii de risc pentru atacul cerebral, precum şi pentru bolile de inimă sau diabet.
Nu neglijaţi durerile de cap
Toată lumea are la un moment dat dureri de cap supărătoare, însă în cazul în care migrena este însoţită de lumină înceţoşată şi apariţia unor pete oarbe în câmpul vizual, trebuie să avem mare grijă pentru că pot semnala o circulaţie a sângelui defectuoasă, deci un risc crescut de accident vascular. În cazul în care experimentezi astfel de migrene, cel mai indicat este să mergi la medic pentru un control amănunţit şi un tratament corespunzător.
Ascultă-ţi ritmul cardiac
Ritmul cardiac neregulat, bătăile rapide ale inimii sau, din contră, mult prea lente, asociate cu respiraţia îngreunată şi durerile în piept pot fi semnale că suferi de fibrilaţie atrială, care creşte de aproape 5 ori riscul de atac cerebral.
Stăpâneşte-ţi nervii
Un studiu realizat recent arată că persoanele agresive şi nervoase sunt la mare risc de a fac un atac cerebral.
Problematic este faptul că de cele mai multe ori persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii. Un raport de specialitate arată că 70% dintre pacienţi nu au ştiu ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat. Printre simptomele care apar în cazul unui accident vascular cerebral se numără: amorţirea bruscă a feţei, braţelor sau picioarelor, mai ales pe o parte a corpului, dificultăţi în vorbire şi înţelegere, tulburări de vedere, ameţeală, pierderea echilibrului, dificultăţi motorii şi dureri de cap severe.