Home  /  Nutriţie   /  Cum să slăbeşti fără să-ţi dereglezi organismul

Cum să slăbeşti fără să-ţi dereglezi organismul

În general, pentru a slăbi, nu este suficient să mănânci mai puţină carne, să alegi preparate mai puţin grase şi să încerci să consumi mai multe vegetale. Este foarte important să individualizezi dieta şi mai ales să alegi alimente care sunt foarte bogate în minerale, vitamine, antioxidanţi şi alte substanţe active, dar foarte sărace în calorii. Una dintre dietele care se bazează pe aceste principii se numeşte Nutritarian.

Practic, dacă dorim să ne menţinem silueta şi totodată să ne bucurăm de o sănătate de fier, calitatea alimentelor este foarte importantă.

Iată cele trei criterii de bază pentru o nutriţie calitativă Nutritarian:

◦ Raportul între micronutrienţi (vitamine, minerale, substanţe active) şi calorii: un aliment trebuie să conţină o concentraţie cât mai mare de micronutrienţi/calorie;
◦ Ajustarea cantităţilor de macronutrienţi (proteine, lipide şi glucide), astfel încât să satisfacă nevoile zilnice ale fiecărei persoane în parte în funcţie de înălţime, activitate fizică, gen, graviditate, vârstă;
◦ Evitarea substanţelor cu potenţial toxic (cum ar fi grăsimile trans sau hidrogenate, dar şi aditivii alimentari, coloranţii etc.) şi a substanţelor cu potenţial dăunător (cum ar fi zahărul, excesul de sare sau sodiul).

Care ar fi meniul zilnic într-o astfel de dietă

Dieta Nutritarian este bazată în special pe consumul de fructe şi legume crude, de germeni, leguminoase şi fructe, cereale în cantităţi mai mici, iar carnea este consumată mai rar. În această dietă nu sunt incluse alimente procesate şi este indicat să se evite preparatele prăjite.

Iată ce ar trebui să consumăm în fiecare zi:

◦ Legume proaspete sau preparate (exceptând cartofii şi roşiile): aproximativ 30-60 % din raţia zilnică;

◦ Seminţe crude, germeni: 10-40%

◦ Fructe proaspete: 10-40% din alimentaţia zilnică;

◦ Leguminoase (mazăre, fasole boabe, linte etc.): 10-40 % din alimentaţia zilnică;

◦ Cereale, pâine, făinoase: mai puţin de 10% din alimentaţia zilnică;

◦ Peşte, lactate slabe sau ouă: mai puţin de 10%;

◦ Carne, branză grasă: cât mai rar, dacă se poate nu zilnic.

Această dieta a dat rezultate pentru foarte multe persoane. Va fi mai greu până vei vedea primele rezultate, iar apoi totul va deveni o rutină, însoţită de bucuria unei siluete atractive. Trebuie doar să respecţi proporţiile alimentare şi eventual să plusezi cu câteva ore de mişcare pe săptămână.

 

Call Now Button