Home  /  Nutriţie   /  Fructele consumate în exces pot dăuna sănătăţii

Fructele consumate în exces pot dăuna sănătăţii

Specialiştii ne recomandă să nu abuzăm de nici un aliment. Este cea mai bună strategie pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. În plus este recomandat ca în fiecare zi să consumăm 30% produse animale şi restul vegetale.

Fructoza poate fi periculoasă

Caloriile sunt foarte periculoase mai ales pentru persoanele cu colesterol mărit sau pentru diabetici. Astfel, aceste persoane nu trebuie să fie surprinse dacă, deşi mănâncă sănătos şi nu ocolesc fructele, kilogramele se adună zi de zi. Motivul principal îl reprezintă caloriile din fructe, care îngraşă la fel de mult ca acelea din ciocolată. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât, spre deosebire de alte alimente, în cazul fructozei, creierul nu primeşte mesajul referitor la senzaţia de saţietate.

Trigliceridele mărite afectează inima

Deşi este un îndulcitor natural, fructoza afectează nu doar silueta, ci şi nivelul trigliceridelor. Aceste grăsimi sunt în strânsă legătură cu bolile de inimă. Din această cauză, cardiacii, dar şi cei cu un nivel mărit de colesterol trebuie să aibă mare grijă cu fructele pe care le consumă. Diabeticii, care trebuie să fie oricum foarte atenţi la alimentele pe care le mănâncă, ar trebui să evite fructele cu conţinut mare de fructoză, deoarece acest îndulcitor măreşte cantitatea de glucoză din sânge.

Fructoza cariază dinţii şi lezează smalţul

Fructoza din fructe atacă dinţii şi formează carii, mai ales atunci când vorbim de sucuri naturale. Practic, dinţii au nevoie de circa 30 de minute pentru a-şi reveni după ce consumaţi sucuri naturale. De aceea, cel mai bine ar fi ca, după ce beţi suc natural de citrice sau mâncaţi o portocală, spre exemplu, să nu vă spălaţi pe dinţi decât după o jumătate de oră. Altfel, smalţul va fi serios afectat.

Persoanele care au consumat mai mult de 75 de grame de fructoză zilnic şi-au sporit riscul de hipertensiune arterială cu 87%.

 

Call Now Button