Home  /  Nutriţie   /  Este sau nu untul dăunător pentru sănătate?

Este sau nu untul dăunător pentru sănătate?

Untul devenise, în secolul trecut, un produs blamat, odată cu creşterea popularităţii margarinei, considerată atunci mai sănătoasă, fiind produsă din grasime vegetală. Între timp, s-a descoperit că margarina poate conţine grasimi trans, dăunătoare organismului, untul revenind în graţii. Recent, untul a devenit din nou un produs marginalizat, datorită contradicţiilor în ceea ce îl priveşte.

Intr-un nou studiu, specialiştii au monitorizat peste 60 de mii de persoane şi au dovedit că nu există dovezi clare care să indice faptul că untul ar putea fi considerat un factor de risc pentru sănătate.

Studiul susţine că există o legătură slabă între consumul de unt şi rata mortalităţii şi că nu s-a găsit nicio asociere între unt şi bolile de inimă. Mai mult, consumul de unt a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta diabet, în special diabetul de tip 2.

Cercetarea a combinat rezultatele de la o serie de studii pe această temă şi a ajuns la o concluzie care se aplică la un grup mult mai mare de participanţi. Echipa de cercetători a analizat date din 9 studii separate, care au implicat 636,151 de participanţi.

În grupul participanţilor incluşi în analiză s-au înregistrat: 28, 271 de decese; 9, 783 de cazuri de incidente cardiovasculare (înclusiv infarct miocardic şi atac cerebral vascular); 23, 954 de cazuri de diabet. In ceea ce priveste cantitatea de unt consumata în cele 9 studii a variat între o treime de porţie şi 3.2 porţii. O porţie conţine 14 grame de unt, echivalentul unei linguri de unt.

Call Now Button