Home  /  Nutriţie   /  Vinetele sunt printre cele mai sănătoase legume din lume

Vinetele sunt printre cele mai sănătoase legume din lume

Vinetele, legumele tradiţionale de început de toamnă, sunt gustarea de care trebuie să te bucuri din plin. Sărace în calorii şi bogate în vitamine, preparatele din vinete nu trebuie să lipsească de pe mesele noastre în această perioadă.

Pe lângă preparatele culinare deosebite care pot fi realizate din vinete, există o sumedenie de beneficii pentru sănătate atunci când le consumăm. Vinetele sunt surse excelente de minerale, în special calciu şi fier, care contribuie la funcţionarea corectă a organismului.

De asemenea, vinetele conţin multe fibre şi un nivel scăzut de carbohidraţi, care combat constipaţia, previn diabetul şi împiedică apariţia cancerului de colon. Tot fibrele sunt responsabile de senzaţia de saţietate, motiv pentru care vinetele sunt indicate şi în curele de slăbire, mai ales că au foarte puţine calorii şi o cantitate mare de apă, de aproximativ 95%. Totodată, vinetele sunt importante surse de antioxidanţi, în special antociani, care protejează inima şi previn deteriorarea celulelor, scăzând semnificativ riscul de cancer, inflamaţii şi afecţiuni neurologice.

Studiile au arătat că un consum regulat de vinete întăreşte vasele de sânge şi previne apariţia cheagurilor de sânge, scăzând în acest mod riscul de accidente vasculare cerebrale şi infarct. O mare parte din nutrienţi se află în coaja vinetei, deci nu o aruncaţi.

Este bine de reţinut faptul că vinetele necoapte pot fi toxice din cauza conţinutului crescut de solanină, motiv pentru care este indicat consumul de vinete ajunse la maturitate. De asemenea, conţinutul mare de alcaloizi din vinete poate agrava starea de sănătate a persoanelor diagnosticate cu gută, artrită, osteoporoză şi alte boli inflamatorii, deci este contraindicat consumul în astfel de cazuri.

Call Now Button