Home  /  Nutriţie   /  Află cât de nocive sunt alimentele mucegăite

Află cât de nocive sunt alimentele mucegăite

Indiferent cât de curat ar fi la tine în bucătărie sau cât de des speli frigiderul, mucegaiul tot işi face apariţia şi iţi strică alimentele, ameninţandu-ţi sănătatea. Mucegaiul reprezintă evoluţia unor bacteri în anumite medii, acestea fiind în general toixice şi periculoase pentru sănătatea umană. Dacă vă alimentaţi cu mâncăruri mucegaite, trebuie să ştiţi că acestea vă pot pune în pericol sănătatea deoarece vă pot aduce în corp anumite otrăvuri fungice. Mucegaiul poate determina apariţia unor toxinfecţii alimentare, crampe intestinale, a unor stări de febră, diaree, dar şi ameţeală.

Nutritioniştii spun că în cazul în care ajungi să ingerezi anumite alimente mucegăite, există riscul să ai parte de astfel de probleme de sănătate, însă asta se află în strânsă legătură cu tipul de ciupercă sau bacterie care se dezvoltă în alimente.

Cu toate acestea, nu toate tipurile de mucegai sunt periculoase, iar unele dintre acestea se utilizează în industria alimentară pentru producerea unor brânzeturi.

Spre exemplu dacă mergeţi în bucătărie şi observaţi că mucegaiul şi-a facut apariţia pe pâine, trebuie spus că acesta s-a răspândit deja în aliment, fiind în mare parte contaminat. Potrivit nutriţioniştilor, mucegaiul are capacitatea de a se aşeza şi de a evolua în anumite locaţii, mai ales în cele călduroase şi care prezintă un grad mare de umiditate.

Medicii sunt de părere că în funcţie de tipul de mucegai care apare pe o felie de pâine sau pe un alt aliment, oamenii pot avea probleme din cauza unei toxinfecţii alimentare sau a unor crampe ale stomacului.

Pentru evitarea apariţiei mucegaiului, ţine cont de următoarele sfaturi:

– aruncă imediat alimentele moi la primul semn de mucegai şi curăţă-le pe cele tari;

– cumpără cantităţi mici de alimente, ca să nu aibă timp să se strice;

– curaţă regulat (o dată pe săptămână) frigiderul cu bicarbonat de sodiu, oţet sau zeamă de lămâie;

– şterge fructele şi legumele de apă înainte să le depozitezi în frigider;

– aeristeşte des pentru a evita umiditatea

 

Call Now Button