Home  /  Nutriţie   /  Ce alimente nu trebuie consumate în timpul sarcinii
a

Ce alimente nu trebuie consumate în timpul sarcinii

Viitoarele mămici trebuie să aibă o conduită alimentară exemplară pentru ca bebeluşul lor să se dezvolte armonios şi sănătos. Astfel în rândurile ce urmează vă vom prezenta o serie e alimente ce ar trebui evitate în timpul sarcinii:

Evitaţi mezelurile şi preparatele din carne

Carnea insuficient preparată termic poate duce la contaminarea cu toxoplasmă sau la dezvoltarea unei largi varietăţi de bacterii. Astfel este indicat să evitaţi mezelurile care au un grad mare de perisabilitate ori delicatesele preparate din carne şi care se ţin la frigider, inclusiv crenvurştii. Aceste alimente procesate nu au cum să aducă nimic bun pentru mamă şi bebeluş în afara de senzaţia de saţietate. În general aceste produse au un  conţinut ridicat de e-uri, astfel că cel mai bine este să renunţaţi la ele.

Poţi consuma însă o friptură de curcan, sau peşte la cuptor. Peştele este bogat în proteine, iar acizii omega 3 pe care îi conţine pot aduce multiple beneficii dezvoltarii bebeluşului, însă mare atenţie la nivelul de mercur, deoarece cu cât peştele este mai mare, cu atât acesta va conţine o cantitate mai mare de mercur.

Evitaţi maioneza şi alimentele ce conţin ouă crude

Alimentele în a cărei compoziţie intră ouă crude pot să prezinte probleme în anumite situaţii, deoarece pot fi infectate cu salmonella. Această bacterie se poate găsi în ouale crude sau negătite suficient şi provoacă febra tifoidă, dar şi infecţii alimentare. De asemenea, sosurile din comert, cum ar fi maioneza, sunt facute cu ouă pasteurizate, aşa că se pot consuma, însă normal că si in cazul acestora consumul trebuie sa fie moderat. Nu uita că şi acestea conţin aditivi alimentari. De asemenea au un conţinut calorii destul de ridicat şi astfel vă poate afecta silueta.

Evitaţi unele sortimente de brânzeturi 

Sotimentele de branză precum Feta, Brie, Camembert sau Gorgonzola trebuie evitate, deoarece la fel ca în cazul laptelui nepasteurizat acestea pot sa conţină o bacterie numită listeria, care pune în pericol bebeluşul.

Limitaţi consumul de dulciuri

În timpul sarcinii este indicat să eviţi alimentele bogate în glucide, cum este cozonacul, prăjiturile sau ciocolata. Poti opta pentru salate din fructe, budinci din orez sau sorbet. Un consum prea mare de dulciuri nu duce numai la creşterea glicemiei, dar favorizează şi acumularea depozitelor de grăsime, implicit creşterea rapidă în greutate, ceea ce majoritatea femeilor evită.

Nu toate fructele sunt indicate în timpul sarcinii

Fructele nu ar trebui să lipsească din dieta unei gravide, numai că nu toate sunt la fel de indicate. Strugurii, spre exemplu, nu sunt foarte indicaţi, deoarece pot ridica temperatura corpului şi pot provoca mişcări intestinale exagerate. De asemenea, nu sunt indicate fructele prea acide, mai ales dacă pacienta suferă de gastrită. Papaya necoaptă bine şi ananasul sunt şi ele periculoase în primele luni de sarcină deoarece dau contracţii ale uterului.

Call Now Button