Home  /  Nutriţie   /  Află care sunt factorii care influenţează înălţimea copiilor

Află care sunt factorii care influenţează înălţimea copiilor

Înălţimea copiilor este influenţată de o mulţime de factori. Deşi moştenirea genetică joacă un rol determinant, nu trebuie neglijaţi nici factorii de mediu sau nutriţia. Doctorii folosesc o formulă simplă pentru a prevedea înălţimea pe care o va avea un copil la vârsta adultă, bazată pe înălţimea parinţilor. Formula spune că un copil va ajunge, la maturitate, la o înălţime situată într-un interval destul de mic, care poate fi estimat pe baza înălţimii părinţilor.

Pentru băieţi, formula presupune adunarea înălţimii celor doi părinţi, adăugarea a încă 13 centimetri şi împărţirea la doi. Pentru fete, se aduna înălţimile celor doi părinţi, se scad 13 centimetri, şi se împarte la doi.

Un alt tip de formulă, mult mai complexă, este folosită atunci când diferenţa de înălţime dintre cei doi părinţi este una mare. Totuşi, formula nu este perfectă. Astfel, nu toţi copiii unui cuplu, nici măcar cei de acelaşi sex, vor ajunge, la vârsta adultă, la aceeaşi înălţime.

După spusele specialiştilor, înălţimea ce poate fi atinsă la maturitate scade, în general, pentru fraţii mai mici, şi aceştia cresc mai încet. Se crede că factorii genetici au o contribuţie de 60-80% la înălţimea pe care o va atinge un copil la maturitate, fiind urmaţi de factori care ţin de nutriţie. Un studiu din anul 2000, realizat pe 7.798 de perechi de gemeni adulţi, a descoperit că moştenirea genetică a avut o contributie de 78% pentru înălţimea la maturitate a baietilor si de 75% pentru înălţimea la maturitate a fetelor.

Call Now Button