Home  /  Nutriţie   /  Ce cantitate de zahăr putem consuma într-o zi?
a

Ce cantitate de zahăr putem consuma într-o zi?

Zahărul reprezintă o mare problemă pentru organism atunci când este consumat în exces. Problema cea mai mare este reprezentată de fapul că majoritatea alimentelor conţin zahăr în cantităţi variabile, inclusiv anumite sucuri, astfel ne este greu să calculam cantitatea de zahăr pe care o consumăm zilnic. Experţii susţin că un bol de cereale îndulcite la micul dejun, un iaurt cu fructe după amiază şi o lingură de şerbet seara însumează în jur de 20 de linguriţe de zahăr.

Medicii nutriţionişti spun că o persoană adultă nu ar trebui să mănânce mai mult de 8 – 10 linguriţe de zahăr pe zi, adică în jur de 32 – 40 de grame. De pildă, trebuie să ştiţi că un pahar cu suc de portocale conţine 5,5 linguriţe de zahăr, o felie de tort de ciocolată cam 13 linguriţe şi o lingură de dulceaţă – 1 linguriţă. Experţii susţin că un bol de cereale indulcite la micul dejun, un iaurt cu fructe dupa amiază şi o lingură de şerbet seara însumează în jur de 20 de linguriţe de zahăr. Astfel ne dăm seama cât de repede depăşim cantitatea de zahăr zilnic, uneori fără să realizăm acest lucru.

Există şi alte alimente pe care tu nu le consideri dulci şi care conţin zaharuri, cum ar fi laptele, fructele proaspete, morcovii, roşiile, castraveţii sau spanacul.

Cu toate acestea, zaharurile reprezintă o problemă numai pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie. Pe de altă parte, zahărul artificial din alimentele procesate cum sunt bomboane, prăjituri, siropuri, sucuri, produse de patiserie, ciocolată, este bine să fie consumat în cantităţi mici, pentru că furnizează multe calorii şi puţină energie.

 

Call Now Button