Home  /  Nutriţie   /  Olestra – un aditiv alimentar ce poate cauza probleme ale tranzitului intestinal
a

Olestra – un aditiv alimentar ce poate cauza probleme ale tranzitului intestinal

Olestra este unul dintre cei mai cunoscuţi aditivi alimentari. Specialiştii în nutriţie susţin că acesta nu este asociat cu problemele care determină instalarea cancerului, însă prezintă riscuri destul de serioase pentru probleme de tranzit intestinal, dar şi o deficienţă de absorbtie din partea corpului uman a vitaminelor.

Olestra a fost creat în laborator pentru a înlocui grasimea şi a fost descoperit în 1968, iar la acel moment el nu a îndeplinit criteriile instituţiilor specializate din SUA pentru a fi catalogat ca medicament pentru reducerea nivelului de colesterol. Experţii ne anunţă că acest aditiv face rău corpului uman, deoarece acţionează ca o lipidă normală, care face ca în loc să treacă prin intestine, moleculele de grăsime din produsul alimentar, să se aşeze pe pereţii intestinului.

Motivaţia scoaterii la vânzare acestui aditiv, a fost încurajarea oamenilor să mănânce o cantitate mai mare de produse care îl conţin.

Medicii au observat că cei care consumă alimente ce conţin aditivul olestra prezintă, în general, diaree. Există şi situaţii în care cei care consumă cantităţi normale de produse care conţin olestra au parte de o boală denumită steatoree, care seamana cu diareea. Nutritioniştii mai sunt de părere că prin consumul de olestra, corpul nu mai asimilează elementele nutritive, precum mineralele şi vitaminele.

Mai trebuie precizst faptul că în multe cazuri, o mare parte din firmele care produc alimente ne atrag cu promoţii variate, însă deşi pe eticheta unui produs poate să apară sintagma “zero calorii”, este necesar să ştiţi că acestea conţin un fel de aditiv alimentar.

Astfel dacă un aliment are un conţinut scăzut de grăsime sau de calorii nu înseamnă că alte componente din alimentele respective nu vor avea consecinţe nocive pentru organism.

 

Call Now Button