Home  /  Nutriţie   /  Gutuia luptă împotriva ulcerului gastric şi scade colesterolul

Gutuia luptă împotriva ulcerului gastric şi scade colesterolul

Gutuia este bogată în fibre şi slabă în calorii, având aproximativ 57 de calorii/fruct, fiind bună pentru cei ce vor să slăbească. Consumul de gutui este recomandat şi în cazul celor care suferă de ulcer gastric. Acest fruct, nu doar că ajută digestia, dar şi reduce semnificativ nivelul colesterolului. Gutuia poate fi folosită în salate, proaspată, sau în amestec cu alte fructe. Când iţi este greaţă, mănâncă câteva felii de gutuie şi te vei simţi mai bine. Tratamentul natural cu gutui (infuzie sau decoct) este recomandat în cazul indigestiei sau balonării.

Gutuia luptă impotriva radicalilor liberi, deoarece are importante proprietăţi antioxidante. Acest fruct, dacă este consumat dimineaţa, mineralizează dinţii şi menţine sănătatea gingiilor, potrivit specialiştilor. Fructul mai este bun şi ca tratament pentru piele (răni, eczeme, iritaţii), făcându-se o emulsie din sâmburii de gutuie, lăsaţi peste noapte în apă caldă, şi se plasează direct pe zona afectată.

Gutuia antrenează şi funcţiile hepatice, stimulând imunitatea organismului – sunt indicate cure din suc de gutui sau piure, ambele cu rol hepatic protector. Ceaiul din frunze de gutui este un bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor, având acţiune sedativă.

O mare concentraţie de potasiu ce ajută la scăderea presiunii vasculare, săruri de fier, magneziu, tanină, pectină, vitaminele A, B, C şi PP. Specialiştii atribuie gutuilor peste 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, tonică, emolientă şi expectorantă.

Call Now Button