Home  /  Nutriţie   /  Alege un pacheţel sănătos pentru copilul tău

Alege un pacheţel sănătos pentru copilul tău

Pacheţelul pentru şcoală sau grădiniţă trebuie să fie întotdeauna pe placul copiilor şi să îndeplinească cateva reguli: să fie sănătos, proaspăt, hrănitor, rezistent la temperaturi crescute şi să nu fie diversificat la anumite intervale de timp.

Iată câteva alternative pentru un pacheţel sănătos

Sandviş cu brânzeturi, legume, ouă şi carne

Pâinea reprezintă o sursă importantă de glucide cu eliberare lentă, deci aducătoare de energie. Aceasta trebuie să conţină neapărat fibre sau seminţe. Este exclusă pâinea din făină albă. La aceasta se adaugă o sursă bună de proteine, cum este carnea la cuptor, peştele, pateul de ficat făcut în casă, brânza de vaci sau telemeaua uşor desărată, dar şi ouăle, sub forma omletei sau a ochiurilor.
Este important: nu adăugaţi caşcaval sau brânză topită, nici mezeluri procesate.

Ideal la această asociere ar fi un adaos de legume, surse preţioase de fibre, minerale şi vitamine. Importantă este şi dimensiunea sandvişului. Se foloseşte doar o felie de pâine, nu două, iar totalul caloriilor unui astfel de sandviş nu trebuie să depăşească 200 calorii.

Iaurt simplu sau cu fructe proaspete

Este o combinaţie specială între o proteină animală pe placul copiilor – iaurtul precum sana, chefir, lapte bătut şi glucidele dulci din fructe. Nu le daţi celor mici iaurturi cu fructe din comerţ, pentru că au un adaos mare de zahăr, aditivi şi conservanţi care anulează beneficiile fructelor. Astfel este bine să tai felii din fructul preferat şi să-l adaugaţi în iaurtul simplu.

Mix de fructe proaspete şi fructe uscate

Fructele oleaginoase de tipul nucilor, alunelor, cajuului, fisticului conţin uleiuri de foarte bună calitate, care asigură o creştere şi dezvoltare neurologică corectă a copilului. În plus, au fibre, necesare în orice dietă echilibrată şi pentru combaterea constipaţiei,frecventă în rândul copiilor din cauza sedentarismului şi a hidratării incorecte.

Combinate cu fructele proaspete, care conferă energie, acest mix este ideal ca gustare la şcoală, în locul croissantelor, covrigeilor sau a altor alimente cu nutrienţi neprietenoşi, care, alături de un stil de viaţă sedentar al copiilor, favorizează apariţia şi întreţinerea supraponderalităţii sau obezităţii infantile şi ulterior a problemelor cardiovasculare şi metabolice a adulţilor.

Avem destule opţiuni sănătoase la îndemână, trebuie doar să fim perseverenţi şi tot timpul informaţi în ce priveşte educaţia alimentară, pentru ca aceasta să devină într-un final un mod de viaţă uşor de urmat.

Call Now Button